joi

18 aprilie, 2024

27 octombrie, 2019

O bucată masivă din Zidul Berlinului va fi adusă la Bucureşti de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI).

„La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Academia Română aduce la Bucureşti o bucată din celebrul zid pentru a arăta tuturor că românii au fost şi sunt parte integrantă a naraţiunii anti-comuniste şi pro-europene, începută la Leipzig/Berlin şi încheiată la Timişoara/Bucureşti”, a declarat directorul ISPRI, Dan Dungaciu, pentru Agerpres.

Piesa va fi expusă în curtea Academiei Române şi va fi dezvelită joi, 7 noiembrie, la ora 10.00.


„Bucata din zid, masivă, înaltă de circa 3 metri şi cântărind 3,5 tone, este deja achiziţionată şi am început operaţiunile complicate de aducere în ţară. Bucata este autentică, cu desenele şi vopseaua originale. Va ajunge la timp în ţară şi va fi pregătită pentru eveniment. Există câteva planuri ulterioare în legătură cu această bucată de zid, dar încă nu este nicio decizie finală. E cert însă că va rămâne în Bucureşti, capitala României alăturându-se marilor oraşe care au o bucată semnificativă şi reprezentativă din Zidul Berlinului”, a precizat Dungaciu.

Imediat după acest moment, Aula Academiei Române va găzdui un simpozion intitulat „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989”.

„Evenimentul de dezvelire şi simpozionul care urmează, deschise publicului şi presei, vor avea loc în prezenţa unor personalităţi de prim rang al vieţii noastre politice, culturale, academice, religioase, diplomatice. Vor fi şi invitaţi din Germania care vor onora prin prezenţa şi cuvântul lor evenimentul”, a mai spus directorul ISPRI.

Dan Dungaciu şi-a exprimat îndoiala că România va fi invitată la evenimentele organizate la Berlin, subliniind că Academia Română şi-a asumat marcarea trecerii celor 30 de ani de la prezenţa românească „în marea naraţiune europeană a luptei pentru libertate, ilustrată plenar de căderea Zidului Berlinului”.


„Institutul nostru a decis să marcheze căderea Zidului Berlinului, de la care anul acesta se împlinesc 30 de ani, prin acest proiect derulat sub egida Academiei Române, care a aprobat şi sprijinit cu entuziasm această idee. Din informaţiile pe care le avem, evenimentele pe care Berlinul le organizează cu acest prilej vor fi fără precedent, dar mă tem că România nu va fi printre invitaţii principali acolo”, a spus Dan Dungaciu.

Accentul va fi pus pe statele vecine Germaniei din fostul lagăr comunist. „Este mare păcat, pentru că, în realitate, ce a început la Leipzig şi Berlin, apoi căderea Zidului Berlinului, a fost încununat şi împlinit, aş zice, prin jertfa de sânge pe care românii au dat-o pentru a dărâma şi ‘zidul’ care îi despărţea de lumea europeană în numele căreia au ieşit în stradă într-o revoluţie care năzuia un singur lucru: normalitatea şi firescul unei vieţi pe care românii nu au avut-o şi spre care tânjeau. 1989 a fost revoluţia normalităţii, nu revoluţia utopiei”, a continuat expertul citat.

„Inclusiv pentru a marca mai pregnant prezenţa românească în această naraţiune europeană a luptei pentru libertate, ilustrată plenar de căderea Zidului Berlinului, am decis să marcăm mult mai vizibil trecerea celor 30 de ani. Este o sarcină pe care, spre onoarea ei, Academia Română şi-a asumat-o şi e un lucru care are, sunt convins, asentimentul întregii societăţi româneşti”, a încheiat directorul ISPRI, Dan Dungaciu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: