3 ianuarie, 2017

academia-de-stiinte-mdAcademia de Ştiinţe moldoveană s-a pronunţat încă din 1994, printr-o decizie definitivă, asupra faptului că limba vorbită în Republica Moldova se numeşte limba română, a ţinut să reamintească secretarul-general ştiinţific al Academiei, Aurelia Hanganu, într-un interviu acordat recent pentru Europa Liberă, citat de Agerpres.

Secretarul-general ştiinţific al Academiei i-a îndemnat pe cei care se lansează în speculaţii cu privire la limbă să nu vorbească despre ceea ce nu cunosc, potrivit Radio Chişinău.

În anul 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat că limba română este limba oficială a Republicii Moldova.


Totuşi, noul preşedinte moldovean, Igor Dodon,  susține că limba oficială a Republicii Moldova este cea „moldovenească”. Ca atare, Igor Dodon a schimbat denumirea limbii oficiale de pe site-ul preşedinţiei din română în „moldovenească”.

Dacă până la Crăciun vizitatorii site-ului președinției puteau alege între limba română, limba rusă sau limba engleză, începând cu prima zi de mandat a președintelui Igor Dodon, alternativele sunt  limba moldovenească, limba rusă și limba engleză.

Secretarul-general ştiinţific al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, Aurelia Hanganu a subliniat că, prin gestul său, şeful statului a provocat indignare în rândul filologilor și probabil că nu numai lor.

„Cazul Preşedinţiei este unul de lipsă de coerenţă şi de dorinţă de a accepta ceea ce zice Academia de Ştiinţe”, a remarcat oficialul Academiei de Ştiinţe.


Potrivit Aureliei Hanganu, are loc o insistenţă la infinit pe un subiect inutil, dar care creează zâzanie în păturile sociale şi care, de fapt, abate atenţia publică de la alte probleme, scrie Agerpres.

În plus, faptul tensionează nu doar relaţia dintre Preşedinţie şi mediul academic, dar şi dintre preşedinte şi societate, în general.

Generaţiile de după declararea independenţei Republicii Moldova (1991) nu-şi mai pun problema limbii moldoveneşti sau a limbii române, mai spune Aurelia Hanganu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: