Comitetul Executiv al Sindicatului Liber din Poșta Română a decis încheierea unui protocol cu PSD, document prin care factorii poștali se obligă să colecteze informații despre starea de spirit a cetățenilor în schimbul acceptării de către Executiv a unor drepturi salariale.
Documentul prin care este prezentată în teritoriu decizia structurii centrale a Sindicatului, trebuia aprobat de filiale până pe 25 martie și este semnat de Matei Brătianu (foto), fost deputat PSD, în legislatura 2008 – 2012.
Matei Brătianu spune, însă, că protocolul nu a fost încă semnat.
Însă recunoaște, într-un interviu pentru Digi24, că așa stau lucrurile, și chiar explică care e rațiunea acestui protocol.
Cooperarea dintre PSD și Poșta Română are două componente:
1-, Una comercială – care se referă la distriubuirea pliantelor PSD la pensionari. E de remarcat că pliantele partidului sunt duse odată cu pensia. Serviciul a fost deja plătit cu 925.000 de lei.
2-, O componentă pur politică: poștașii sunt obligați să adune informatii cu privire la nemultumirile oamenilor, la necesitățile dintr-o localitate sau alta, precum și reacții la măsurile politice.
Înțelegea dintre PSD și poștă este, însă, un veritabil șantaj:
poștașii nu vor fi plătiți pentru acest serviciu făcut PSD, însă PSD se angajează să le plătească slariile pentru concediile neefectuate din cauza lipsei de personal, precum și … nepolitizarea Poștei Române.
(Citiți și: ”Contractul dintre PSD și Poșta Română: sunt țintiți chiar și pensionarii care-și primesc pensia pe card”)
Ce servicii se oferă Sindicatul să presteze pentru PSD:
- informații despre reacții din teritoriu ca urmare a unor decizii ale ale executivului ori decizii și politici ale administrației publice locale
- să informeze cu privire la problemele comunității unde își desfășoară activitatea
- să participe la întâlniri și dezbateri ale candidaților PSD.
Ce au promis guvernanții:
- „nepolitizarea” Poștei
- stabilitatea echipei de conducere
- promovarea unei legi în care lucrătorii poștali să intre în categoria personalului care lucrează în condiții speciale
- plătirea zilelor de concediu neefectuate
- eliminarea posibilității angajatorilor de a impune zile libere neplătite.
Matei Brătianu, liderul de sindicat, explică: ”faptul că un membru de sindicat informează reprezentanţii unui partid, n-are nicio legătură cu politizarea Poştei Române.”
Scandalul a izbucnit marți, când liderul PNL Ludovic Orban a prezentat presei documentul, însă și sindicatul și PSD au fost foarte reținuți în a-l comenta și nimeni nu a sesizat că aici am putea avea o acțiune de șantaj în masă.
Miercuri, însă, postul DIGI24 a reușit să-i ia un interviu în această chestiune lui Matei Brătianu, liderul de sindicat și fost parlamentar PSD. Acesta recunoaște tot.
Spicuiri din declarațiile lui Matei Brătianu:
Faptul că poștașii sunt obligați să informeze PSD de ”orice fel de probleme pe care le are o comunitate, pe care le au oamenii de pe o stradă, dintr-un sat, dintr-o comună. Diferite probleme, legate de administraţia locală, de nemulţumiri… Eu am văzut cum a fost preluată ştirea, n-are decât… indiferent cine o dă pe gură dintre politicieni sau cine o răstălmăceşte dintre ziarişti, n-are decât să facă cum crede. Dar să numeşti asta cu turnători sau informatori ai PSD-ului, faptul că un poştaş anunţă la filială că în comuna nu ştiu care că drumul este stricat, că nu se repară de nu ştiu cât timp şi că sătenii şi-ar dori să fie reparat nu cred că este pârâciune.”
”dacă vrem să ne prefacem că trăim în Alaska sau în Germania, da. Dacă suntem realişti şi ştim că trăim în România, informezi pe cei care sunt acolo la nivel local care trebuie în mod formal să preia informaţia şi să o ducă ei acolo unde trebuie. (…) în felul ăsta chiar parlamentarii sau reprezentanţii PSD niciodată nu vor mai putea să spună că nu au ştiut anumite lucruri şi de-aia n-au fost rezolvate. Le vor şti, că le rezolvă sau nu, ăia îşi dau ei seama mai departe în faţa electoratului.”
”Cum adică, dacă un poştaş sau dacă filila SLPR-ului centralizează mai multe probleme aduse de agenţii poştali din rural şi le transmite primăriei, CJ-ului, parlamentarilor asta nu înseamnă pentru nimic în lume decât pentru cine vrea neapărat să bage băţul prin gard, nu înseamnă nicio… politizarea companiei ”.
Interviul intergal cu Matei Brătianu și argumentele cu care acesta își pune membrii de sindicat să muncească gratis pentru PSD, cu promisiunea acordării drepturilor care se cuvin poate fi citit pe DIGI24 – AICI.
Întrebare: dacă protocolul cu informațiile nu se execută, nici poștașii nu-și primesc drepturile care li se cuvin?
Un poșta în România este plătit în general foarte aproape de salariul minim, fiind cei mai prost plătiți angajați din companiile la care statul e acționar majoritar.
Dat fiind salariul mic, lipsa de personal e mare, astfel încât angajații sunt siliți să nu-și ia concediu pentru a face față solicitărilor.
Despre acest drept elementar e vorba în protocolul PSD.
3 răspunsuri
Pacat ca acest …….. poarta numele de Bratianu,toate aceste promisiuni vor fi egale cu zero dupa alegeri iar poștași ramin informatori pentru susținerea liderului de sindicat ,care nu ar fi trebuit sa implice poștași in aceasta escrocherie,dar liderul de sindicat își asigura scaunul a-i faceti cu forta turnători .Si ce se întîmplă cu ,unu nu vrea sau găsește pensionari care sunt mai precauți si nu spun nimic.La ce se folosesc acesti bani
… asta confunda rolul sindicatului intr-o instititie cu partidul . Mai vrea un mandat de deputat, nu-l mai satura dracul. V-a veni si ziua cand v-a trebui sa dea socoteala.
Undeva multimi de Bratieni fac tumbe in morminte. Si, ma rog frumos, cum ar arata in viziunea policalificatului parlamentar-sindicalist de la partid, care a redactat contractul pentru ambele parti, posta „politizata”? Cu angajari dupa decizii in CEx? Cu sabotarea serviciilor postale in districte insuficient de „patriotice”? Ceva pensii special pentru munca cu inalte riscuri… politice?