luni

22 aprilie, 2024

12 august, 2019

Office building facade at night

Mediul de afaceri românesc ar resimţi şocul scăderii veniturilor aferent unei recesiuni într-o proporţie de 80%, mai mare decât în anul 2008 (70%), când a fost declanşată cea mai recentă perioadă de recesiune.

Cele mai vulnerabile sectoare sunt industria extractivă, construcţiile, agricultura, transporturile şi producţia şi furnizarea de energie şi utilităţi, potrivit unei analize făcute cu cele mai recente date disponibile de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Cele mai puţin vulnerabile sunt sectoarele comerţului şi, puţin desupra jumătăţii scalei, industria chimică, cea a lemnului şi industria de maşini şi echipamente.

Şocul scăderii veniturilor


Flexibilitatea, capacitatea de adaptare a unei companii şi repoziţionarea sa pe piaţă au fost agregate econometric într-o formulă care raportează „şocul net” al scăderii veniturilor, la „şocul real”, care include cheltuielile fixe şi termenul de plată al furnizorilor.

Cu cât şocul net (SN) este mai mic decât „şocul real” (SR) cu atât capacitatea de restructurare şi de relansare a companiei este mai mare.

Astfel, „analizând cifrele din tabelul următor, observăm că firmele active în România înregistrează o scădere a capacității de restructurare și compensare a șocurilor negative privind scăderea veniturilor, de la 30% (anul 2008) la doar 20% (anul 2018)”, spune Iancu Guda (FOTO), în analiza pe care a intitulat-o „Următoarea recesiune – optimizarea capacității de restructurare”.

 


 

Analiza citată spune că, „atunci când veniturile înregistrate de o companie / sector scad, putem avea următoarele situații:

  • Șocul net este egal cu șocul real (SN = SR): caracteristică companiilor / sectoarelor care resimt șocul real din plin, fără să poată absorbi o parte din scăderea veniturilor prin restructurare;
  • Șocul net este superior șocului real (SN>SR): caracteristică companiilor / sectoarelor pro-ciclice, pentru care șocul exterior este amplificat prin efectul ridicat de levier (cheltuielile fixe sunt ridicate iar termenul de plată al furnizorilor este foarte extins);
  • Șocul net este inferior șocului real (SN<SR): caracterisica companiilor / sectoarelor anti-ciclice, pentru care șocul exterior este redus prin efectul scăzut de levier (cheltuielile fixe sunt mici iar termenul de plată al furnizorilor este restrâns, deci compania se poate restructura);

Capacitatea de adaptare depinde de:

  • ponderea cheltuielilor fixe, de soluţiile de reducere constructivă a acestora, ca şi de
  • tendinţa duratei medie de plată a furnizorilor şi abilitatea de a obţine discounturi pentru plata cu rapiditate a acestora.

„Desigur, recesiunea oferă o serie de oportunități extraordinare pentru investiții cu costuri subevaluate, dar condiția obligatorie pentru a putea beneficia de toate acestea este să fii pregătit! Pentru aceasta, este vital pentru orice companie să fie flexibilă, astfel încat să se poata ajusta noilor condiții”, spune Iancu Guda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: