A murit Mihail Gorbaciov, la vârsta de 91 de ani, laureat al premiului Nobel pentru pace și liderul URSS care a făcut pace cu Occidentul punând capăt Războiului Rece, fără să reușească să prevină destrămarea Uniunii Sovietice.
„Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în această noapte după o gravă și prelungă boală”, a anunțat Spitalul Clinic Central, citat de Reuters.
Ultimul președinte sovietic a reușit încheierea acordurilor cu Statele Unite de reducere a înarmării și parteneriate cu puterile occidentale pentru eliminarea Cortinei de Fier care a divizat Europa, după al doilea război mondial, în lagărul socialist și Europa liberă.
Germania însăși era divizată în două și cele două state germane s-au reunificat, în urma schimbării de politică a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).
Imposibila reformare a URSS
Odată ce a devenit șeful comuniștilor sovietici și al URSS, în 1985, Mihail Gorbaciov și-a propus să resusciteze sistemul. A introdus anumite libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.
Dar reformele interne promovate în URSS au confirmat slăbiciunea acesteia și protestele au alimentat aspirațiile pentru autonomie ale țărilor înregimentate în Uniunea Sovietică. Acestea și-au declarat independența, după 1990.
Și Ucraina a devenit independentă atunci, iar dezmembrarea URSS a fost deplânsă de actualul președinte rus, Vladimir Putin, care declara în 2018, că va încerca să refacă URSS.
Mirajul refacerii imperiului sovietic a alimentat războiul pe care acesta l-a declanșat acum 6 luni.
Vladimir Putin și-a exprimat „adâncile sale condoleanțe” la aflarea veștii despre moartea celui care s-a srtăduit în zadar să evite colapsul URSS, prin reformele „perestroika” și „glasnost” (reconstrucție și deschidere informațională)
Ursula von der Leyen a declarat că Mihail Gorbaciov a deschis calea spre o Europă liberă și de aceea a devenit laureat al premiului Nobel penru Pace în 1990.
Președintele Joe Biden a spus că Mihail Gorbaciov a crezut în „glasnost și perestroika, nu ca simple sloganuri, ci ca în căi de urmat pentru poporul Uniunii Sovietice după atâția ani de izolare și privare”.
Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Mihail Gorbaciov pentru turbulențele declanșate de reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de trai este un preț prea mare de plătit pentru democrație.
Moșternirea lui Gorbaciov distrusă de Putin
Dar Mihail Gorbaciov și-a văzut moștenirea distrusă, odată ce invazia Ucrainei de către Rusia a dus la prăbușirea relațiilor cu Occidentul și la sancționarea Moscovei de către acesta, iar politicienii din Rusia și Occident spun că un nou Război Rece a fost declanșat.
„Gorbaciov a murit într-un mod simbolic atunci când munca vieții sale, libertatea, a fost efectiv distrusă de Putin”, a declarat Andrei Kolesnikov, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, citat de Reuters.
„Suntem cu toții orfani acum. Dar nu toată lumea își dă seama”, a spus Alexei Venediktov, șeful unui post de radio liberal, închis după ce a fost supus unor presiuni legate de relatările privind războiul din Ucraina.
Gorbaciov a acuzat extinderea NATO, dar și războiul Rusiei în Ucraina
Mihail Gorbaciov a declarat în decembrie 2021 că criza ruso-occidentală îşi are originea în expansiunea occidentală după 1990, când SUA și statele din vest au profitat de poziția slabă de negociere a URSS, din cauza crizei economice prin care trecea.
„Într-o astfel de poziție, cum vă puteți aștepta la relații egale cu Statele Unite, cu Occidentul? (…) Nu mai puțin importantă, este starea de spirit triumfală din Occident, în special în SUA. Aroganța și încrederea în sine li s-au urcat la cap”, a spus Mihail Gorbaciov atunci.
Cât privește „operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie, afirmăm necesitatea încetării timpurii a ostilităților și a începerii imediate a negocierilor de pace. Nu există nimic mai prețios în lume decât viețile umane. Negocierile și dialogul pe baza respectului reciproc și a recunoașterii intereselor sunt singura cale posibilă de a rezolva cele mai acute contradicții și probleme. Susținem orice eforturi care vizează reluarea procesului de negociere”, a declarat Mihjail Gorbaciov la începutul luni martie.
Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa Raisa, care a murit în 1999, potrivit fundației înființate de fostul lider sovietic, citată de TASS și Reuters.
***