joi

18 iulie, 2024

31 decembrie, 2022

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a încetat din viață sâmbătă la vârsta de 95 de ani, a anunțat Vaticanul, citat de Reuters.

Vaticanul a transmis într-un comunicat: „Cu tristețe vă informez că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a încetat din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor fi furnizate cât mai curând posibil”.

Fostul papă Benedict al XVI-lea, pentru care succesorul său papa Francisc a îndemnat miercuri la rugăciune, se afla de joi în stare gravă, dar stabilă.


„Sănătatea lui s-a degradat în urmă cu vreo trei zile. Funcţiile vitale încep să cedeze, inclusiv inima”, a precizat miercuri pentru AFP o sursă de la Vatican.

Născut Joseph Ratzinger în Germania, Benedict avea 78 de ani când, în 2005, a devenit unul dintre cei mai bătrâni papi aleși vreodată.

Momente definitorii ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea

Fostul papă Benedict și-a dat demisia în 2013, fiind primul pontif în 600 de ani care a făcut un astfel de pas în loc să guverneze pe viață.

Iată câteva dintre evenimentele majore ale slujirii sale papale și ale retragerii sale:

  • 2005: 19 aprilie – Cardinalul german Joseph Ratzinger, șef al biroului doctrinar al Vaticanului, este ales pentru a-i succeda Papei Ioan Paul al II-lea ca al 265-lea lider al Bisericii Romano-Catolice. El își alege numele Benedict al XVI-lea.
  • 2006: 9-14 septembrie – Papa Benedict își vizitează patria bavareză. El stârnește proteste din partea lumii musulmane după un discurs în care citează un împărat bizantin din secolul al XIV-lea care spunea că islamul a adus numai răul în lume și a fost răspândit prin sabie. Câteva zile mai târziu, Benedict spune că îi pare „profund rău” de reacția musulmană la discursul său, despre care spune că a fost înțeles greșit.
  • 28 noiembrie-dec. 1 – Călătoria papală în Turcia este o vizită de reparare a relațiilor, care include rugăciuni cu marele mufti al Istanbulului în Moscheea Albastră a orașului.
  • 2007: 7 iulie – Papa emite o declarație prin care permite ca vechea Liturghie latină să fie celebrată pe scară mai largă, o cerere a tradiționaliștilo.
  • 2008: 5 februarie. – Papa modifică o rugăciune în latină pentru slujbele de Vinerea Mare ale catolicilor tradiționaliști, ștergând o referire la evrei și „orbirea” lor.
  • 2009: 24 ianuarie – Papa stârnește scandal după ce ridică excomunicarea a patru episcopi ultratradiționaliști, inclusiv a unuia care neagă Holocaustul.
  • 2010: 6 noiembrie – Benedict sosește în Spania pentru o vizită de două zile. El atacă avortul și căsătoria homosexuală, recent legalizate în Spania, într-o liturghie de sfințire a bisericii Sagrada Familia din Barcelona, într-o altă critică ascuțită a ceea ce el a numit „secularismul agresiv” al Spaniei.
  • 2011: 25 iulie – Vaticanul și-a rechemat ambasadorul în Irlanda în urma unei mustrări fără precedent a Sfântului Scaun din partea parlamentului irlandez după un raport care acuza autoritățile bisericești că ascunde abuzurile sexuale.
  • 2012: De-a lungul anului, papalitatea lui Benedict este zguduită de scandalul ”Vaticanleaks” în care documente scurse arată lupte interne între consilierii lui Benedict și disfuncționalități generale în inima administrației centrale a Bisericii, Curia. Scandalul a scos la iveală corupția financiară și acuzațiile despre existența unui așa-numit „lobby gay” care folosea șantajul pentru a-și proteja membrii.
  • 2012: 6 octombrie – O instanță din Vatican îl consideră pe fostul majordom al lui Benedict vinovat de furt de documente sensibile și îl condamnă la un an și jumătate de închisoare. Paolo Gabriele a spus că a acționat din dragoste „viscerală” pentru Biserica Romano-Catolică și Papă. Benedict l-a iertat ulterior pe Gabriele, iar Vaticanul i-a găsit mai târziu un loc de muncă într-un spital. Gabriele a murit în 2020.
  • 2013: 11 februarie – Benedict își anunță intenția de a demisiona, spunând că nu mai are puterea fizică și mentală pentru a conduce Biserica. Anunțul surpriză șochează lumea întreagă.
  • 2013: 28 februarie – Benedict demisionează oficial, mutându-se temporar la reședința papală de vară din sudul Romei. Mai târziu se mută într-o fostă mănăstire din grădinile Vaticanului, împreună cu secretarul său, Arhiepiscopul Georg Ganswein, și alți asistenți și personal medical.
  • 2022: Ian. 20 – Un raport independent din Germania susține că Benedict nu a reușit să acționeze împotriva a patru cazuri de abuz sexual în arhiepiscopia sa când era Arhiepiscop de München, între 1977 și 1982. Papa Benedict recunoaște ulterior erorile apărute și cere iertare.
  • 2022: Dec. 28 – Succesorul său, Papa Francisc, face apel la rugăciuni pentru fostul pontif, spunând că Benedict este „foarte bolnav”

(Citește și: ”Decizie surprinzătoare: Papa Benedict se va retrage pe 28 februarie. Scrisoarea Papei”)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: