Taxa pe valoarea adăugată se reduce începând de luni de la 24% la 9% pentru o serie de alimente de bază, iar preţurile produselor ar trebui să scadă cu 12%.
(Citiți și: ”Reducerea TVA la alimente și inflația mascată: Atenție la inflația post-electorală”)
Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru:
- lapte şi produse lactate
- ouă de păsări
- animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente
- carne şi organe
- peşte, crustacee, moluşte
- miere naturală
- alte produse comestibile de provenienţă animală
- fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile
- cafea, ceai, mirodenii, cereale (cu excepţia celor pentru însămânţare)
- băuturi nealcoolice
- serviciile de alimentaţie publică pentru categoriile specificate de produse
Produsele de morărit şi panificaţie au TVA de 9% din septembrie 2013.
Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final, de către toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale.
În cazul comercializării unor pachete care conţin atât produse alimentare (TVA 9%), cât şi nealimentare (TVA 24%), la un preţ total, se va aplica TVA diferenţiat pentru calculul costului, în măsura în care bunurile pot fi separate, altfel fiind aplicată TVA de 24% la valoarea totală a pachetului.
De TVA de 9% beneficiază şi serviciile de alimentaţie publică pentru categoriile specificate de produse.
Dacă un restaurant vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara locaţiei, activitatea nu este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care se aplică TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă costul acestora ar fi evidenţiar separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage după sine aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client, se explică în normele de aplicare.
Cumpărătorii ar trebui să găsească noile preţuri semnalizate la raft, iar pe bonul fiscal vor putea citi, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% şi cât cea de 24% (în cazul produselor cu cotă standard).
Consiliul Concurenţei a avertizat retailerii că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor şi după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, este convins că efectele măsurii fiscale se vor simţi de luni în preţuri, sperând la un transfer cât mai mare al reducerii către consumatori.
Aplicarea TVA de 9%, de la 1 iunie ar urma să contribuie cu o creştere adiţională a PIB de 0,6% până la finalul anului, potrivit ministrului.