Președintele Xi Jinping a ajuns luni la Moscova pentru o vizită de stat de trei zile. De la aeroport, președintele Chinei a mers direct la Kremlin pentru o întâlnire cu Vladimir Putin.
Vizita lui Xi Jinping apare în contextul unor masive presiuni internaționale: Vladimir Putin, bărbatul pe care Xi l-a numit cândva „cel mai bun și cel mai intim prieten al său”, tocmai a devenit cel mai căutat presupus criminal de război din lume.
O analiză Politico încearcă să răspundă la întrebarea: De ce este liderul Chinei atât de hotărât să-l sprijine pe Vladimir Putin, în ciuda inevitabilelor reacții internaționale negative?
Viziunea Chinei asupra lumii îi cere să rămână strategic aproape de Rusia
Pentru început, viziunea Chinei asupra lumii îi cere să rămână strategic aproape de Rusia – așa cum văd liderii Beijing, SUA blochează calea Chinei către conducerea globală, ajutată de guvernele europene, în timp ce majoritatea vecinilor săi geografici – din Japonia și Coreea de Sud până la Vietnam și India – sunt din ce în ce mai sceptice față de China.
„Poporul chinez nu acceptă să fie amenințat. Tigrii de hârtie, cum ar fi SUA, cu siguranță nu ar putea amenința China”, arată un comentariu al agenției de stat chineze Xinhua, care a anticipat călătoria lui Xi Jinping în Rusia. Același articol a criticat Washington pentru că a amenințat că va sancționa China dacă va furniza Rusiei arme pentru invazia sa în Ucraina.
„Cu cât SUA vor să zdrobească cele două superputeri, China și Rusia, împreună… cu atât China și Rusia se sprijină mai aproape una de cealaltă”, scrie Xinhua.
Este o viziune care se potrivește cu retorica de la Kremlin. „Washington nu vrea ca acest război să se încheie. Washington vrea, și face totul, pentru a continua acest război. Acest lucru este vizibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, la începutul acestei luni.
Apropiați, dar nu egali
Dar prioritatea generală a Beijing este „să blocheze Rusia pe termen lung în poziția de partener junior al Chinei”, afimă Ryan Hass, de la Brookings Institution.
„Pentru Xi, consolidarea Rusiei ca partener junior al Chinei este fundamentală pentru viziunea sa națională. Obiectivul Chinei este să se protejeze împotriva eșecului Rusiei și a căderii lui Putin”.
Pentru a realiza acest lucru, menținerea lui Putin la putere nu este negociabilă pentru Beijing, spune Ryan Hass.
O relație apropiată născută acum 10 ani
Pentru a înțelege preferința lui Xi Jinping pentru Vladimir Putin, deși economia Chinei este atât de împletită cu a Occidentului, analiștii spun că este important să înțelegem istoria pe care o împărtășesc liderii chinezi și ruși.
„Cei doi sunt doar șase luni distanță în ceea ce privește vârsta. Părinții lor au luptat în al Doilea Război Mondial… Ambii au avut dificultăți în tinerețe. Ambii sunt tați de fete”, spune Alexander Gabuev, membru al grupului de reflecție Carnegie Endowment for International Peace și expert în relațiile ruso-chineze.
„Și amândoi au din ce în ce mai mult comportament de împărat și țar, la fel de obsedați de revoluțiile portocalii.”
Prietenia lor, afirmă Alexander Gabuev, a început în 2013, când Xi s-a întâlnit cu Putin spre sfârșitul summit-ului de cooperare economică Asia-Pacific de la Bali, de ziua lui Putin.
Citând două persoane prezente la petrecerea de naștere improvizată, Alexander Gabuev a spus că la acea petrecere cei doi ”s-au deschis unul față de celălalt și a existat o chimie cu adevărat funcțională”.
Potrivit lui Putin, Xi i-a oferit un tort, iar liderul rus a ridicat o sticlă de votcă pentru un toast. Cei doi au stat de vorbă bând shot-uri și mâncând sandvișuri.
„Nu am stabilit niciodată astfel de relații cu niciun alt coleg străin, dar am făcut-o cu președintele Xi”, a spus Putin postului de televiziune CCTV chinez în 2018. „Acest lucru poate părea irelevant, dar pentru a vorbi despre președintele Xi, de aici aș vrea să încep.”
Această întâlnire ad-hoc a fost urmată de o călătorie la Beijing, unde Xi i-a oferit lui Putin prima medalie de prietenie a Chinei. „El este cel mai bun și cel mai intim prieten al meu”, a spus Xi. „Indiferent ce fluctuații există în situația internațională, China și Rusia au urmat întotdeauna cu fermitate prioritatea dezvoltării relațiilor lor”.
Xi Jinping și-a menținut poziția chiar și după ce Putin și-a lansat invazia în Ucraina, cu puțin peste un an în urmă. Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de invazie, Putin a vizitat Beijing și a semnat ceea ce China a numit la acel moment un parteneriat „fără limite”.
Oficialii chinezi s-au ferit de a critica Rusia – nici măcar nu vorbesc de un război – și promovează narațiunea lui Putin că expansiunea NATO ar fi declanșat conflictul.
Pe masă cu acorduri comerciale și financiare
În timpul vizitei lui Xi, cei doi lideri sunt așteptați să încheie până la o duzină de acorduri, potrivit agenției ruse TASS. Experții spun că Xi și Putin probabil vor semna noi acorduri pentru a stimula comerțul – în special în domeniul energiei – și să depună mai multe eforturi pentru a tranzacționa în propriile monede.
De asemenea, se așteaptă ca Xi să reitereze „documentul de poziție” al Chinei în vederea soluționării a ceea ce numește „criza din Ucraina”. Documentul, publicat luna trecută, menționează necesitatea de a respecta suveranitatea statelor și de a relua discuțiile de pace.
Poziția Chinei include însă și puncte de discuție rusești, cum ar fi descurajarea „blocurilor militare în expansiune” – o critică voalată la adresa sprijinului SUA pentru ca Ucraina să adere la NATO.
Există, de asemenea, informații că Xi ar putea vorbi la telefon cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski după vizita la Moscova.
***