Testarea naţională anti-COVID a început miercuri, cu judeţul Ialomiţa și București (unde au fost recoltate doar câteva probe, deocamdată), a anunțat Adriana Pistol (foto), directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
La sfârșitul acțiunii se va cunoaște astfel gradul de imunizarea în populației, adică ponderea persoanelor care au trecut prin boală fără a avea simptome sau cu simptome minore și atipice pe care le-au ignorat.
Testarea se face doar cu acceptul celor selectați în eșantion, se va finaliza la sfârşitul lunii august, iar metoda folosită este cea mai avansată, cu cea mai mică rată de eroare(sub 1%).
„Toate probele care sosesc sunt însoţite de un cod de bare, care este automat încărcat în platforma STS. Au început să se facă câteva prelevări în câteva locaţii. Prima este judeţul Ialomiţa şi câteva au fost efectuate şi în Bucureşti. Este un eşantion care este calculat într-un fel anume, dar este şi un pas de numărare să asigurăm cât mai mult corectitudinea aleatoare a persoanelor care sunt participante, evident cu consimţământul lor. Noi credem că la sfârşitul lunii august o să avem încheiate recoltările şi cea mai mare parte din rezultate la dispoziţie”, a declarat Adriana Pistol, la Digi24.
„Datele vor fi puse la dispoziţia decidenţilor, de aceea derulăm acest studiu ca să sprijine decidenţii pentru măsuri, şi mai ales pregătirea sistemului sanitar pentru ce ar putea veni”, a explicat șefa CNSCBT.
Până miercuri, 3 iulie, în România au fost confirmate 27.296 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 20.749 au fost externate (19.314 pacienți vindecați și 1.435 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare), iar 2.667 au decedat. La ATI sunt internați 222 de pacienți.