joi

18 iulie, 2024

29 iunie, 2023

Pe parcursul a două zile (29 și 30 iunie), liderii UE vor discuta la Bruxelles despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul continuu al UE pentru Ucraina, precum și despre economie, securitate și apărare, migrație și relațiile externe.

La reuniunea de la Bruxelles va participa și secretarul general NATO Jens Stoltenberg și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen..

Agenda consiliului:

Războiul din Ucraina


Consiliul European va aborda ultimele evoluții din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul continuu al UE pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar și militar.

De la începutul războiului, UE și statele sale membre au pus la dispoziție peste 77 de miliarde de euro Ucrainei și poporului său și au adoptat 11 runde de măsuri restrictive împotriva Rusiei. UE este ferm alături de Ucraina și de poporul său și va continua să sprijine ferm economia, societatea, forțele armate și viitoarea reconstrucție a Ucrainei.

Economie

Liderii UE vor urmări evoluțiile din politica industrială a UE, piața unică, competitivitate și productivitatea pe termen lung a Europei.

La întâlnirea lor din martie 2023, liderii UE au discutat despre nevoia de a construi o economie robustă și pregătită pentru viitor, care să asigure prosperitatea pe termen lung. În acest context, au cerut acțiuni ambițioase pentru a finaliza construcția piaței unice și pentru a aborda vulnerabilitățile expuse de crizele recente.


Liderii vor aborda în continuare situația economică din UE, inclusiv în ceea ce privește modul de consolidare a securității și rezilienței economice. Se așteaptă ca aceștia să încheie semestrul european 2023, un exercițiu anual de coordonare a politicilor economice, fiscale, de ocupare a forței de muncă și sociale în UE.

Securitate și apărare

UE se angajează să-și asume mai multă responsabilitate pentru securitatea sa și să-și sporească capacitatea de a acționa în mod autonom, recunoscând în același timp relația transatlantică și cooperarea UE-NATO ca fiind cheia securității noastre generale.

În acest sens, liderii UE vor face bilanțul progreselor înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a concluziilor anterioare. Se așteaptă ca liderii UE să ofere îndrumări suplimentare cu privire la capacitatea de securitate și apărare a UE, în special în ceea ce privește achizițiile, investițiile și producția.

Înainte de viitorul summit NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, liderii vor discuta și despre cooperarea UE-NATO.

Migrație

Președinția Consiliului și Comisia Europeană vor informa Consiliul European cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a concluziilor recente privind migrația.

În cadrul reuniunii speciale a Consiliului European din februarie 2023, liderii UE au discutat despre migrație în conformitate cu principiile, valorile și drepturile fundamentale ale UE, cu accent pe:

  • acţiune externă sporită
  • controlul efectiv al frontierelor externe
  • aspecte interne

Relații externe

Liderii UE vor avea o discuție strategică despre China.

Ei vor pregăti, de asemenea, viitorul summit UE-CELAC de la Bruxelles, din iulie, care va reuni liderii UE și liderii din blocul regional al statelor din America Latină și Caraibe.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: