joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iunie, 2016

centrul eli magureleGuvernul a adoptat joi Memorandumul privind participarea României ca stat membru gazdă la Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare ”Extreme Light Infrastructure” – ELI-ERIC.

ELI (Extrem-Light-Infrastructure) este un proiect european la care au participat 40 de instituții de cercetare și învățământ din 13 țări europene. Acest proiect va fi cea mai avansată infrastructură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristice extreme.

La data de 21 noiembrie 2008, România și-a prezentat candidatura pentru construirea ELI la Măgurele – Ilfov, iar Comitetul director al proiectului a hotărât, în 2009, construirea ELI în trei locații: Cehia, România și Ungaria. Cele trei locații vor avea între componentele de bază laseri care emit pulsuri ultrascurte de foarte mare putere.


Centrul de la Măgurele va avea în plus un instrument care va furniza radiație fotonică (gama) cu caracteristici unice referitoare la energie, strălucire și lărgime de bandă. Construirea celor trei centre se realizează din fonduri structurale, conform Deciziilor de finanțare aprobate de Comisia Europeană.

România este reprezentată în cadrul ELI-ERIC prin Institutul Național de cercetare-dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”.

ELI este cel mai mare proiect de cercetare derulat în România după 1989.

Ca stat membru gazdă al ELI-ERIC, România va contribui la îmbunătățirea domeniului cercetării științifice la nivel național, va consolida participarea cercetării românești la circuitul european și internațional, la transferul și dezvoltarea tehnologică ce constituie preocuparea de bază a cercetării mondiale și europene. De asemenea, va crea premise pentru pentru dezvoltarea transferului de tehnologie și stimularea dezvoltării economice prin atragerea de investitori, incluzând dezvoltarea de parcuri științifice și tehnologice și parcuri industriale.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: