Guvernul României se află la a doua tentativă de modificare a reglementărilor din domeniul achiziţiilor publice, obligat să facă acest lucru pentru alinierea la legislaţia europeană.
De semnalat: precedentul proiect, elaborat în martie 2015, a fost trimis spre consultare Comisiei Europene, care l-a returnat guvernului cu observaţia că a fost conceput în flagrantă contradicţie cu Directiva Europeană emisă în februarie 2014.
O observație importantă: atât de sensibilă în România, legislația Achizițiilor publice a fost pusă în dezbatere publică pe intervalul 22 iulie – 01 august: 10 zile, în plină perioadă de vacanțe.
(Descărcaţi AICI Directiva Europeană 2014/24/UE)
Dispare transparenţa contractelor de publicitate publică
Noul proiect de lege privind achiziţiile publice, aflat în dezbatere publică până la finele săptămânii, elimină prevederile referitoare la transparenţa contractelor de publicitate publică (introduse în 2005) şi exceptează în mod explicit de la obligaţiile legii achiziţionarea de timp de emisie sau de produse editoriale direct de la furnizorii de servicii media.
Observaţia a fost făcută tot joi de către Ioana Avădani (foto), Director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, la Art. 29. (1) se arată:
Prezenta lege nu se aplică pentru atribuirea contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru de servicii care au ca obiect:
a) …..
b) cumpărarea, dezvoltarea, producția sau coproducția de materiale pentru programe destinate serviciilor media audiovizuale, atribuite de furnizori de servicii media, sau contractelor pentru spațiu de emisie sau furnizarea de programe care sunt atribuite furnizorilor de servicii media
AmCham: Faceți o consultare publică reală
Potrivit unui comunicat de presă emis joi, AmCham Romania apreciază efortul grupului de lucru de la nivelul Guvernului României însărcinat cu transpunerea noilor reglementări europene în legislația națională și urmărește cu deosebit interes progresul acestui demers.
În același timp, date fiind importanța și complexitatea temelor în discutie, în vederea obținerii unor răspunsuri cât mai concludente în cadrul consultării publice și în scopul formulãrii unor opinii/sugestii fundamentate și cât mai adaptate realitãților locale, apreciem ca necesară acordarea unei perioade de timp de cel puțin 30 de zile pentru parcurgerea unui proces consultativ real, substanțial și eficient.
Importanța reformei sistemului achizițiilor publice reprezintă, fără îndoială, o prioritate esențială pentru dezvoltarea economiei românești, inclusiv în privința creșterii gradului de absorbție sustenabilã a fondurilor europene și a accelerarii proiectelor de investiții prioritare. În acest context, participarea partenerilor interesați, cu precădere a mediului de afaceri, în cadrul acestei reforme este de natură a asigura proiectarea unei coordonate practice absolut necesare cadrului de reglementare, precum și de a adauga un plus de coerență operațională procesului.
AmCham promovează, prin implicarea sa activã și constantă în acest domeniu extrem de important, implementarea unor măsuri cu valoare de principiu cum ar fi eficiența în cheltuirea fondurilor publice, obținerea valorii optime în achizițiile publice, o reformã instituțională reală prin reducerea birocratiei, eliminarea corupției și transparența proceduralã, precum și orientarea sistemului către lãrgirea capacitãții administrative specializate și performanțe economice competitive.
AmCham va continua să sprijine activ proiectul de reformă a legislației achizițiilor publice, pe baza expertizei interne și internaționale existente la nivelul companiilor membre, prin formularea și transmiterea punctelor de vedere și a opiniilor furnizate de membrii săi către factorii de decizie la nivel executiv. arată comunicatul AmCham (sublinierile aparţin redacţiei).
Pe data de 22 iulie, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională pentru Achiziții Publice au publicat pe website, la secțiunea Transparență Decizională, proiectul de lege privind achizițiile publice clasice și cel privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică și a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Cele două propuneri sunt primele din pachetul de patru noi legi ce vor înlocui actualul cadru legislativ, cu aplicabilitate din 2016, ministerul comunicând un termen de 10 zile pentru consultãri publice.
IJC: „Consultarea publică trebuie să fie reală, nu mimată”
Solicitarea AmCham vine după o alta, similară, a Iniţiativei pentru o Justiţie Curată:
Organizațiile semnatare, membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, saluta decizia Guvernului României de a publica primele doua proiecte de lege privind achizitiile publice, solicitand totodata prelungirea termenului de consultare publica cu 60 de zile.
Termenul actual privind consultarea publica, de numai zece zile, expira la 1 august și este cu totul nepotrivit in cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanta. Atat noua lege privind achizitiile publice, cat și legea privind remediile, caile de atac și organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piata a achizitiilor de 15 miliarde euro anual.
Aceste legi transpun noile directive europene. Ele vin sa indrepte si numeroase carente ale legislatiei curente – OUG 34/2006, modificata de peste 20 de ori prin alte ordonante de urgenta. Aduc schimbari profunde, introduc institutii noi precum parteneriatele pentru inovare, unitatile centralizate de achizitii și furnizorii de servicii de achizitii, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului „oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”, aduc reguli noi – de exemplu pentru tertii suținatori.
De aceea, consultarea publica trebuie sa fie reala, nu mimata. Trebuie sa ofere cadrul mai multor dezbateri publice in care numeroșii actori interesati și afectati de aceste schimbari fundamentale – furnizori de servicii și produse, autoritati contractante, administratia locala si centrala – sa aiba posibilitatea sa-si exprime puncte de vedere avizate.
Avand in vedere și perioada de vacanta in care au fost publicate cele doua proiecte, solicitam ministrului Finantelor Eugen Teodorovici sa prelungeasca perioada de consultare publica pana la sfarsitul lunii septembrie.