Ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA va fi modificată în Parlament astfel încât aceasta să fie obligatorie doar pentru firmele aflate în insolvenţă sau faliment și pentru cele care au înregistrat mai mult de două întârzieri întârzieri la plata TVA, potrivit declarațiilor primului-ministru Mihai Tudose.
Măsura Split TVA „nu va mai fi obligatorie pentru toată lumea, ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvenţă, în faliment sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, adică cu două – trei – patru întârzieri la TVA. De asemenea, va fi şi un sistem de premiere, încercăm să-l fixăm şi va fi anunţat în momentul depunerii amendamentelor”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.
Amendamentele la legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA ar urma să fie depuse la Senat, unde se află în prezent în dezbatere actul normativ. Ministerul de Finanţe ar fi început deja „să nuanţeze” ordonanţa privind split TVA, potrivit lui Mihai Tudose.
Ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA a fost adoptată la finalul lunii august, în ciuda criticilor dure ale întregului spectru al mediului de afaceri şi a intrat în vigoare la 1 octombrie, cu aplicare voluntară până la 1 ianuarie.
Actul normativ a fost retrimis marţi de către plenul Senatului la Comisia de buget, care are termen o săptămână să vină cu un nou raport, la propunerea liderului de grup al PSD, senatorul Şerban Nicolae.
În 26 septembrie, senatorii din comisia de buget-finanţe aprobaseră un amendamen, care prevedea ca plata defalcată a TVA să fie obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.