CSM - reacție: Ministrul Justiției subminează credibilitatea Justiției - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

CSM – reacție: Ministrul Justiției subminează credibilitatea Justiției

28 august, 2018

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) califică drept foarte grave ultimele declarații ale ministrului Tudorel Toader la adresa procurorului general.

„Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”, precizează un comunicat al Secției pentru procurori a CSM.


Comunicatul:

Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei din data de 27.08.2018, potrivit cărora <<Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are (…) s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti>>.

Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public.

Secţia pentru procurori a CSM subliniază nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil, care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice, inclusiv ministrului Justiţiei


Reamintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat sâmbătă dimineața că declanșează evaluarea activității manageriale ale procurorului general, Augustin Lazăr, întrucât i-ar fi ascuns existența unui protocol secret dintre Ministerul Public și SRI. AR fi aflat despre acest acord încheiat de cele două instituții în 2016, abia joi seara, când Darius Vâlcov l-a publicat pe Facebook.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Luni, Augustin Lazăr a prezentat corespondența purtată în ultimele luni între cei doi oficiali, corespondență ce demonstrează că minsitrul Toader știa despre existența și chiar conținutul protocolului respectiv încă de pe 20 martie, ceea ce contrazice flagrant acuzația care a determinat inițierea evaluării procurorului general.

Minsitrul Toader nu a încetat însă atacurile, și și-a justificat evaluarea spunând că decizia nu a venit din senin, ci a observat, de-a lungul timpului, că Ministerul Public s-a îndepărtat ”de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor”.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr