marți

24 mai, 2022

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 august, 2020

Comisia Europeană a aprobat preluarea controlului companiei petochimice austriece Borealis AG de către OMV Aktiengesellschaft (OMV), în urma tranzacției prin care aceasta a cumpărat un pachet de 39% din acțiunile celei dintâi, ajungând la 75%.

„Comisia a ajuns la concluzia că tranzacţia nu ridică probleme de concurenţă, dat fiind faptul că OMV deţinea deja o participaţie la Borealis şi că suprapunerile de activități pe orizontală sau pe vertical ale celor două companii sunt limitate”, spune un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Înainte de declanșarea crizei coronavirus, OMV semnase cu Mubadala, fondul suveran din Abu Dhabi, un acord de cumpărare a unui pachet de 39% din acțiunile Borealis pe care le deținea acesta, pentru 4,68 de miliarde de dolari. Mubadala este și al doilea cel mai mare acţionar al OMV, după statul austriac.


Cu capacităţile de producţie ale Borealis, OMV va deveni probabil cel mai mare producător european de polietilenă şi polipropilenă şi unul din primii 10 producători mondiali. Borealis mai produce și fertilizatori și chimicale de bază.

Achiziția Borealis este cea mai mare făcută vreodată de OMV și pune la încercare capacitatea de finanțare a acesteia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

OMV își propune să emită obligaţiuni de până la 1,5 miliarde de euro în următoarele 12 luni, să vândă active de două miliarde de euro până la finele lui 2021 și să-și amâne sau să reevalueze unele proiecte de investiții din acest an cu 200 milioane de euro până la 2,2 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Filiala din România, OMV Petrom (SNP)  este încă angajată formal în proiectul exploatării zăcământului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, dar luase deja decizia să amâne investiția din cauza reglementărilor considerate inacceptabile.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: