Responsabili de raportarea greșită a deceselor Covid-19 sunt angajați din Ministerul Sănătații care au fost numiți membri într-un comitet înființat de fostul ministru Nelu Tătaru, a declarat Ioana Mihăilă luni, în plenul Camerei Deputaților. Respectivele persoane vor fi cercetate disciplinar, a explicat actualul ministru al Sănătății.
Informațiile au fost oferite de Ioana Mihăilă la „Ora ministrului”, unde a fost invitată de PSD pentru a explica diferențele de raportare a deceselor Covid-19.
„Ați întrebat de repsonsabilii din Ministerul Sănătății care priveau tocmai monitorizarea datelor raportate: responsabilul e un comitet numit în mandatul precedent numirii lui Vlad Voiculescu și vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora”, a spus Ioana Mihăilă la finalul ședinței, răspunzând la întrebările parlamentarilor.
Aceasta a explicat însă că nu se va începe o „vânătoare a vinovaţilor”, ci informaţiile dobândite prin analiza realizată vor fi folosite „pentru a lua măsurile care se impun”.
Ministerul Sănătății a publicat vineri dimineață raportul integral privind raportarea deceselor Covid-19 în România, raport ce arată o diferență de 7.000 de morți între cele două platforme de raportare existente.
Raportul atrage atenția că sistemul dublei raportări, prin cele două platforme – CoronaForms și Alerte.ms.ro – care funcționează pe metodologii diferite, generează “confuzii, implică eforturi adiţionale” de validare a datelor şi “consum de resurse”.
“Pentru aceeași perioadă, în sistemul de supraveghere (CoronaForms) s-au înregistrat 16.120 de decese (în anul calendaristic 2020), iar în Alerte.ms.ro. s-au inregistrat 18.948 de decese”, se arată în raport.
“Un export din cele două baze de date a relevat, însă, că pana la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 de decese în Alerte.ms.ro și respectiv 23.931 de decese în CoronaForms. Se constată că diferenţele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma Alerte.ms.ro în sensul creşterii complexităţii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situaţiei epidemiologice”, precizează raportul.