21 iulie, 2014

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filială a corporației Exxon Mobil, și OMV Petrom SA (OMV Petrom) vor începe forajul la sonda Domino-2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre.

Datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea și viabilitatea comercială a zăcământului de gaz descoperit de sonda de explorare Domino-1, în anul 2012, menţionează un comunicat al ExxonMobil.

Sonda Domino-2 este situată la aproximativ 200 kilometri de țărm și este forată cu platforma Ocean Endeavour în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri.


„O evoluție pozitivă a proiectului derulat în zona de mare adâncime a blocului Neptun ar încuraja o serie de beneficii economice și sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunități de angajare pentru forța de muncă locală și aplicarea de tehnologii avansate”, precizează comunicatul.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 kmp, iar adâncimea apei variază între 100 și 1.700 metri.

În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participație de 50% în zona de mare adâncime a blocului.

În 2012, ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de apă adâncă a perimetrului. Sonda Domino-1 este situată la 170 km de țărm, în ape cu o adâncime de circa 1.000 de metri.


ExxonMobil este cea mai mare companie de petrol și gaze naturale din lume listată public.

OMV Petrom a anunţat săptămâna trecută descoperirea unui nou zăcământ de țiței în apele de mică adâncime din Marea Neagră, în perimentrul Istria.

Zăcământul a fost identificat în perimterul Istria, la aproximativ 60 kilometri de ţărm, iar potențialul de producție, estimează compania, este de aproximativ 1.500 – 2.000 bep/zi

“Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România”, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare şi Producţie, citat într-un comunicat al societăţii.

Redevențele pentru exploatările offshore

Premierul Victor Ponta a anunțat la începutul lunii iunie, după o întâlnire cu reprezentanţii Petrom şi Exxon, că noua lege a redevențelor va conține un sistem diferenţiat pentru exploatările terestre şi cele maritime, întrucât investiţiile pentru exploatările offshore sunt mult mai mari.

”Cu siguranţă, şi asta este practicat la nivel european şi mondial, nu poţi să ai aceleaşi redevenţe pentru resursele exploatate terestru şi cele din mare, mă refer la Marea Neagră în cazul nostru, pentru simplul motiv că sunt difrerenţe uriaşe de investiţii şi de profit. Şi atunci ideea este să găsim un sistem diferenţiat şi lucrăm împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem diferenţiat de redevenţe care să păstreze şi exploatările din offshore profitabile”, a explicat premierul.

„Vorbeam azi dimineaţă cu reprezentanţii Exxon şi Petrom. Investiţiile în Marea Neagră vor depăşi bine un miliard de euro. Ideea este că orice companie trebuie să-şi şi recupereze acele investiţii, altfel nu le face”, explica în iunie Victor Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: