23 aprilie, 2014

Marii consumatori de energie electrică pot fi scutiţi de la plata a 40, 60 sau cel mult 85% din cota obligatorie a certificatelor verzi, pe o perioadă de maximum 10 ani, potrivit proiectului de Hotărâre de guvern postat pe site-ul Ministerului Economiei.

Cele trei categorii de reduceri sunt aplicate în funcţie de intensivitatea companiilor:

  • sunt scutite de la plata a 85% din certificatele verzi companiile cu intensitate energetică mai mare de 20%
  • sunt scutite de la plata a 60% din certificate, firmele cu intensitate între 10 şi 20%
  • sunt scutite de plata a 40% din certificate societăţile cu electrointensitate între 5 şi 10%.

Scutirea este posibilă pentru maximum 10 ani, iar Ministerul Economiei estimează că vor beneficia de această schemă de ajutor între 50 şi 100 de companii mari consumatoare de energie.


În cazul în care firmele nu respectă condiţiile asumate, vor fi obligate să restituie ajutoarele, precizează proiectul de HG.

Potrivit Ministerului Economiei, industria energointensivă din România reprezintă circa 20% din consumul final brut de energie, fiind şi cel mai mare generator de locuri de muncă: 760.000 de joburi în industrie, plus încă aproximativ 1,5 milioane de posturi asigurate indirect, în 2012.

Criterii de eligibilitate

  • principalul obiect de activitate al firmelor care solicită acest ajutor trebuie să fie din sectoarele cuprinse în anexa 3 a Orientărilor privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020, a Comisiei Europene.
  • companiile trebuie să păstreze numărul locurilor de muncă pe toată perioada în care beneficiază de scutire încheie parteneriate cu instituţii de învăţământ pentru realizarea de specializări în domeniul de activitate (şcoli profesionale, calificare la locul de muncă, burse de studii, etc.), în vederea creşterii nivelului profesional şi atragerea de personal calificat
  • asigură realizarea în mod independent, de către experţi acreditaţi, a activităţii de auditare energetică, atât anterior aplicării măsurilor de eficienţă energetică, cât şi ulterior realizării acestora
  • firma nu înregistrează debite restante la bugetele componente (consolidat sau bugete locale)

Exceptarea, mai spune HG, „se va aplica la cota obligatorie comunicată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, Translectrica S.A., OPCOM S.A., precum şi fiecăruia dintre furnizorii săi de energie electrică cu care are încheiate sau încheie contracte de vânzare cumpărare de energie electrică”.

În baza Acordului de exceptare primit de la clientul său, furnizorul este exceptat de la obligaţia de a achiziţiona un număr de certificate verzi aferent cantităţii de energie electrică livrată clientului său, beneficiar al schemei de ajutor.


Măsura ar putea duce la evitarea relocării unor firme din metalurgie, petrochimie, ciment, materiale de construcţie, şi ar putea conduce la diminuarea investiţiilor străine în industrie.

(DESCĂRCAŢI AICI PROIECTUL DE HG)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: