29 iunie, 2011

Christine Lagarde, noul şef al FMI. Fondul Monetar Internaţional a confirmat-o în funcţie pe ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, care devine astfel prima femeie la conducerea instituţiei internaţionale, de la înfiinţarea acesteia în 1944. Lagarde va ocupa postul de director general al FMI pentru un mandat de 5 ani, începând din 5 iulie. La finalul reuniunii celor 24 de membri ai Consiliului de adminsitraţie al FMI, la Washington, un comunicat al Fondului anunţa că ambii candidaţi au fost extrem de calificaţi, dar, în final, Lagarde a fost aleasă „prin consens”. Rolul hotărâtor în această decizie se pare că l-au avut voturile exprimate de China, Rusia şi Brazilia. Şi Statele Unite şi-au exprimat marţi dimineaţa susţinerea pentru oficialul de la Paris. Contracandidatul său a fost guvernatorul Băncii Centrale Mexicane, Agustin Carstens, care a fost sprijinit de Mexic, Canada şi Australia. Lagarde preia funcţia rămasă liberă după ce fostul director, Dominique Strauss-Kahn, a demisionat în luna mai, fiind acuzat de agresiune sexuală la New York. (Euronews)

Vot în Parlamentul de la Atena, violenţe pe străzi. Grecia riscă să intre în faliment dacă nu adoptă măsurile necesare pentru a primi o nouă tranşă din împrumutul acordat de FMI şi UE, iar Parlamentul va vota, miercuri şi joi, pachetul legislative pentru reduceri bugetare, creşteri de taxe şi privatizări. Sindicatele din Grecia se află în grevă generală de 48 de ore. Sindicaliştii din ADEDY, 500.000 de funcţionari publici şi GSEE, 2 milioane de angajaţi din sectorul privat, fac presiuni asupra deputaţilor înaintea votului decisiv din Legislativ. Mii de oameni au mărşăluit, paşnic, marţi, spre Piaţa Syntagma din centrul Atenei, iar grupuri mici de anarhişti au început să arunce cu pietre şi sticle către forţele de ordine. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Au fost sparte vitrinele unor bănci, au fost distruse bucăţi din marmura cu care erau pavate trotuarele şi au izbucnit mici incendii pe străzi. Oamenii strigau sloganuri antiguvernamentale, băteau în tobe şi purtau bannere contra măsurilor de austeritate, pe care grecii le consider mult prea dure în special contra pensionarilor şi angajaţilor simpli, în timp ce îi cruţă pe cei bogaţi. (The Telegraph)

SUA critică ţările europene, printre care şi România, pentru traficul de persoane . Cipru, Estonia şi Malta sunt cele mai importante ţări dintre cele aflate pe “lista neagră” a traficului intens de persoane, potrivit unui raport american dat publicităţii marţi. “Numărul absolut al victimelor diverselor forme de trafic de persoane creşte semnificativ în special în Cipru, Estonia şi Malta, iar guvernele sunt vinovate de faptul că nu fac eforturi suficiente pentru a combate această problmeă”, se arată în documentul citat. Şase alte state – Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Letonia şi România –  sunt nominalizate în acest raport, pentru că nu au îndeplinit normele internaţionale în domeniu. Printre ţările menţionate că ar avea standarde slabe în lupta contra traficanţilor de persoane se află şi Republica Moldova, Rusia şi Ucraina.  Vorbind despre raport, la Washington, secretarul de stat Hillary Clinton, al cărei soţ, Bill Clinton, a semnat în timpul mandatului de preşedinte Actul de Prevenire a Traficului de Persoane, a spus că diplomaţii americani vor susţine autorităţile din aceste ţări pentru pedepsirea vinovaţilor.  (EUObserver)


Atentat cu morţi şi răniţi în Hotelul Intercontinental din Kabul. Cel puţin şapte persoane au fost ucise după ce un hotel important din capitala Afganistanului, Kabul, a fost atacat de atentatori înarmaţi şi sinucigaşi cu bombe. Un oficial agfan a declarat că trei persoane s-au aruncat în aer în Hotelul Intercontinental şi o alta a fost împuşcată. NATO a anunţat că două elicoptere ale sale ar fi ucis apoi trei atacatori pe acoperişul clădirii,dar clădirea a fost cuprinsă de flăcări. Şeful poliţiei din Kabul a declarat că trupele NATo au intrat în hotel şi toţi clienţii sunt acum în siguranţă. După o operaţiune ce a durat mai mult de patru ore, oficialii au spus că atacatorii au fost ucişi. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de interne, Siddiq Siddiqi, a precizat că cei şapte morţi erau toţi afgani şi nu este vorba despre insurgenţii care au fost împuşcaţi. Alţi opt oameni au fost răniţi, iar numărul victimelor ar putea creşte. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a revendicat  atactul asupra hotelului. Intercontinental este unul diuntre cele mai cunoscute hoteluri din Kabul şi este popular în rândul occidentalilor, fiind situat pe un deal, în vestul oraşului. (BBC News)

Hugo Chavez la televiziune, pentru a dezminţi zvonurile legate de sănătatea sa. Noi înregistrări şi fotografii ale liderului venezuelean Hugo Chavez au fost difuzate de televiziunea de stat din Cuba. În imagini, preşedintele Chavez, îmbărcat într-o bluză în culorile steagului venezuelean, stă de vorbă, amical, cu Fidel Castro. Foarte puţine informaţii s-au dat publiciătţii după operaţia suferită de Chavez în 10 iunie, ceea ce a alimentat zvonurile legate de faptul că preşedintele ar suferi de cancer. Televiziunea cubaneză susţine că înregistrările au fost făcute marţi, la spitalul în care este internat liderul venezuelean, în Cuba. Absenţa lui Chavez din Venezuela a dat naştere unor speculaţii privind delegarea puterii executive către vicepreşedinte. (BBC News)

Sindicatele din Marea Britanie se pregătesc de grevă. Premierul David Cameron, ca şi liderul conservator Ed Milliband, au cerut sindicaliştilor să nu intre, miercuri, în grevă generală, având în vedere perturbările vieţii de zi cu zi pe care aceasta o implică. Circa 2 milioane de elevi nu vor putea merge la şcoală, pentru că profesorii sunt în grevă, traficul aerian va fi dat peste cap din cauza grevei imigranţilor, iar sistemul judiciar va funcţiona doar la limita de avarie. Printre funcţionarii care se alătură protestelor se află cei care răspund apelurilor de urgenţă, ofiţerii de securitate de la Parlament şi funcţionarii din Poliţie – examenele pentru permisele de conducere vor fi suspendate, iar centrele pentru ocuparea forţei de muncă vor fi închise. Greva de 24 de ore va implica aproximativ 750.000 de persoane şi se referă la propunerea guvernului de a reduce pensile. (The Independent)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: