Europa rămâne în urmă, în special pe fondul decalajului de productivitate, a comentat președintele Băncii Central Europene, Christine Lagarde, într-un interviu pentru Le Monde.
În opinia sa, rapoartele foștilor premieri italieni Enrico Letta și Mario Draghi ar trebui să reprezinte un semnal de avertisment pentru Europa că anumite reforme și sunt necesare, chiar dacă acestea impun renunțarea, într-o anumită măsură, la suveranitate. Un exemplu în acest sens este uniunea piețelor de capital.
”Evaluarea este severă, dar corectă și oferă recomandări specifice. Se sugerează ca toți europenii să se pregătească și să fie dispuși să renunțe puțin la suveranitate pentru a <<combina ce e mai bun>>, parafrazând ceea ce spunea Paul Valéry. Dar ceea ce îmi dă speranță este implicarea tuturor instituțiilor europene în uniunea piețelor de capital”, a declarat Lagarde.
Raportul lui Mario Draghi evidențiază decalajul de productivitate dintre UE și competitorii săi, care este în mare parte cauzat de sectorul tehnologic.
”Actorii din tehnologie din Europa și Statele Unite consideră că acest decalaj a apărut pentru prima dată în timpul revoluției digitale care a început la mijlocul anilor 1990”, a punctat președintele BCE.
Întrebarea este dacă impulsul pe care Statele Unite l-au primit începând cu mijlocul anilor 1990 va continua odată cu inteligența artificială, acumularea centrelor de date și exploatarea acestor date.
”Aceasta este problema-cheie. În Europa, trebuie să ne suflecăm mânecile și să depunem eforturi pentru a păstra acele companii care pornesc aici și apoi se dezvoltă în altă parte. Trebuie să încercăm să le facem să rămână”, crede Lagarde.
(Citește și: ”Afacerea UniCredit-Commerzbank / Christine Lagarde, BCE: Europa are nevoie de bănci mai mari pentru a concura cu rivalele din SUA și China”)
***