deschiderea unei firme în spania

29 octombrie, 2024

Spania ar urma să devină în acest an economia avansată majoră cu cea mai rapidă creștere din lume, devansând și SUA și consemnând un avans de trei ori mai rapid decât cel al zonei euro, notează Financial Times.

Economiștii chestionați de Consensus Economics se așteaptă ca datele privind evoluția PIB-ului, ce vor fi publicate miercuri, să arate că Spania va crește cu 2,7% în acest an, impulsionată de un mix de factori precum imigrația, turismul, investițiile străine și cheltuielile publice.

Fondul Monetar Internațional (FMI), care include Spania alături de statele G7 în previziunile sale pentru economiile avansate majore, este chiar mai optimist. Săptămâna trecută, FMI a estimat o creștere de 2,9%, ușor peste prognoza de 2,8% pentru SUA.


A patra cea mai mare economie a zonei euro conduce clasamentul unui decalaj economic devenit foarte evident în acest an. Cea mai mare economie a regiunii, Germania, și alte țări bogate din nord, precum Olanda, au avut dificultăți în a crește. În schimb, statele din sud, tradițional mai slabe, precum Spania și Grecia, au performat bine.

700.000 de imigranți de vârstă activă au intrat pe piața muncii din Spania în ultimii trei ani

Politicieni din opoziție și unii economiști din Spania atrag atenția asupra unei laturi mai puțin optimiste a creșterii economice, subliniind că PIB-ul pe cap de locuitor crește mai lent decât PIB-ul total.

Aceasta se datorează parțial faptului că 700.000 de imigranți de vârstă activă au intrat pe piața muncii în ultimii trei ani, conform Funcas, o fundație a unei bănci de economii. Aceștia au contribuit la creșterea populației totale de la 47,4 milioane la aproape 49 milioane, însă mulți sunt angajați în locuri de muncă necalificate și prost plătite.

În același timp, criticii guvernului condus de socialiști susțin că prea multe familii spaniole se confruntă cu un cost al vieții ridicat și că s-au făcut prea puține eforturi pentru a remedia lipsa acută de locuințe accesibile.

Spania a progresat mai lent, dar mai mult


Deși economia Spaniei a fost mai lentă în recuperarea după impactul pandemiei de Covid-19 în comparație cu alte economii, acum este cu 5,7% mai mare decât în 2019, în timp ce zona euro în ansamblu a crescut cu 4,2%.

Funcas estimează că majorarea cheltuielilor guvernamentale — inclusiv sprijinul legat de pandemie și locurile de muncă din sectorul public — a contribuit în proporție de 59% la această creștere.

Juan Bravo, șeful economiei din Partidul Popular de opoziție, a declarat: „Când creșterea este bazată pe cheltuieli publice pe care nu le poți menține într-o țară cu un raport datorie-PIB ridicat, cineva ar trebui să fie îngrijorat.” Datoria guvernamentală a Spaniei este echivalentă cu 102% din PIB, conform FMI.

Investitorii nu par îngrijorați de nivelul datoriei Spaniei

Investitorii, însă, nu sunt îngrijorați. Pe piața obligațiunilor suverane, diferența dintre randamentele obligațiunilor guvernamentale spaniole și germane — o măsură a percepției de risc a Spaniei — se află la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Spaniei, acum de 2,98%, a scăzut sub cel al Franței. Richard McGuire, șeful strategiei de rate la Rabobank, a explicat că acest lucru reflectă parțial deficitul bugetar imens al Franței, estimat să ajungă la 6,1% în acest an, precum și „performanța fundamentală pozitivă” a Spaniei.

Turismul, un pilon al economiei spaniole, explică o parte din creșterea țării, care este pe cale să depășească recordul de anul trecut de 85 de milioane de vizitatori. Cu toate acestea, ministrul economiei, Carlos Cuerpo, a subliniat că exporturile de servicii altele decât turismul cresc mai rapid.

Exportul de alte servicii în afară de turism va aduce Spaniei 100 de miliarde de euro în 2024

În timp ce turismul este așteptat să genereze 90 de miliarde de euro în balanța de plăți a Spaniei în 2024, alte exporturi de servicii sunt estimate să aducă 100 de miliarde de euro, a declarat Cuerpo săptămâna trecută. Acestea includ activități pentru clienți din străinătate, cum ar fi servicii bancare, inginerie, consultanță IT și universități care găzduiesc studenți internaționali.

Spania a fost, de asemenea, a șasea destinație la nivel mondial pentru proiectele de investiții străine directe din 2019, conform fDi Markets, o bază de date deținută de Financial Times, care urmărește anunțurile de proiecte greenfield. Sectorul energiei regenerabile, unul dintre punctele forte ale țării, a asigurat 77 de noi proiecte anul trecut, ocupând primul loc la nivel global alături de SUA.

Cu toate acestea, Raymond Torres, director pentru analiza macroeconomică la Funcas, a remarcat că investiția totală — măsurată prin formarea brută de capital fix — crește doar marginal. El a sugerat că motivul este faptul că multe companii spaniole au o percepție mai pesimistă asupra țării și a situației sale politice fragmentate decât omologii lor străini.

Antreprenorii locali, mai puțin optimiști decât cei străini

„În termeni comparativi la nivel global, Spania nu este prost poziționată,” a spus Torres. „Dar, desigur, un investitor spaniol, în special o mică întreprindere, nu gândește în termenii comparației internaționale. El raționează conform propriei sale viziuni asupra lucrurilor și percepe mult mai direct toate incertitudinile politice.”

Companiile străine s-au angajat să investească mai mult în Spania pentru a construi facilități fizice și a crea locuri de muncă, transformând țara în a treia cea mai mare destinație de investiții străine din Europa de Vest, după Marea Britanie și Germania. Aceasta a fost impulsionată de investițiile străine directe în energie regenerabilă, industria auto, imobiliare și componente electronice, cum ar fi bateriile.

Deși rata șomajului în Spania, de 11,2%, rămâne ridicată, țara a înregistrat un număr record de 21,8 milioane de persoane angajate în al treilea trimestru al acestui an. Funcas calculează că, în ultimii trei ani, imigranții au ocupat 40% din toate locurile de muncă nou create.

Cu toate acestea, majoritatea imigranților lucrează în sectoare precum agricultura, ospitalitatea sau construcțiile, unde productivitatea muncii este scăzută.

Ignacio de la Torre, economist-șef la banca de investiții Arcano, a subliniat că dependența Spaniei de imigrație înseamnă că țara experimentează o „creștere cantitativă” bazată pe ocuparea locurilor de muncă, mai degrabă decât o creștere calitativă.

„Creșterea calitativă ar implica o creștere a productivității care ar conduce la o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor și, implicit, la un standard de viață mai bun,” a spus el. „Germanii sunt mai productivi decât spaniolii, au venituri mai mari, astfel încât trăiesc mai bine și pot lucra mai puține ore.”

(Citește și: ”Declin industrial pentru principalii parteneri economici ai României”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: