Direcția costurilor de împrumut din zona euro este clară, însă ritmul în care avea loc reducerile de rate va fi stabilit din aproape în aproape, a comentat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), în cadrul unei intervenții la Bloomberg TV.
Ritmul de reducere a dobânzilor-cheie din zona euro este atent urmărit de investitori, în contextul în care inflația a scăzut mai repede decât se prognozase, iar economiile blocului monetar o duc mai rău decât se anticipase. Aceste evoluții ar justifica, în teorie, o scădere mai rapidă a costurilor de finanțare.
„Direcția este clară, ritmul trebuie stabilit pe baza elementelor retrospective și prospective, folosind cele trei criterii și aplicând judecata”, a comentat Christine Lagarde, în marja reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, care au loc zilele acestea la Washington.
BCE a accelerat ritmul reducerii dobânzilor pe măsură ce inflația a scăzut mai rapid decât se anticipase și pe fondul preocupărilor privind sănătatea economiilor din zona euro.
Deși oficialii nu oferă multe indicii despre cât de rapid sau cu cât vor scădea costurile de împrumut de acum înainte, investitorii pariază pe reduceri de un sfert de punct procentual la următoarele patru reuniuni, ceea ce ar duce rata depozitelor la 2% până la mijlocul anului 2025.
Aceste pariuri sunt alimentate de indicii că inflația ar putea atinge în mod sustenabil ținta de 2% mai devreme decât se credea. François Villeroy de Galhau, din Franța, a sugerat că obiectivul ar putea fi atins chiar de la începutul anului viitor.
Scăderea prețurilor la energie a dus inflația sub 2%, pentru prima dată din 2021
Inflația a scăzut sub 2% în septembrie pentru prima dată din 2021 datorită prăbușirii prețurilor la energie. Cu toate acestea, există încă îngrijorări, deoarece creșterea salariilor și prețurile serviciilor rămân ridicate.
Este de așteptat o creștere temporară a inflației în lunile următoare, iar Lagarde s-a arătat precaută cu privire la acest lucru.
„Suntem cu toții încrezători că 2025 este anul în care vom atinge obiectivul nostru,” a spus ea. „Dar trebuie să fim atenți la tot. Avem prețuri la energie care sunt scăzute în acest moment în raport cu unde ar putea fi. Avem servicii care scad ușor, dar nu foarte mult, suntem încă la 3,9% la ultima citire și trebuie să acordăm atenție inflației interne.”
FMI a redus prognoza de creștere pentru zona euro
Comentariile au venit în contextul publicării noilor proiecții ale FMI, care a redus estimările privind creșterea economică din zona euro atât pentru acest an, cât și pentru anul viitor, din cauza unei performanțe industriale slabe în Germania și Italia.
Germania de altfel ar putea înregistra al doilea an de contracție economică. Economia europeană trebuie, de asemenea, să se pregătească pentru o potențială victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, victorie ce s-ar traduce prin noi tensiuni comerciale.
Acestor evoluții se adaugă și reticența consumatorilor europeni. O creștere anticipată de mult timp a cheltuielilor de consum este încă pe masă, dar întârzie mai mult decât s-a sperat, a mai spus Lagarde.
„Consumatorii europeni, în general, nu au aceeași propensitate de a consuma ca și consumatorii din SUA,” a comentat Lagarde.
(Citiți și: ”FMI – World Economic Outlook: Zona euro și China, aterizare. Marile economii – riscuri comerciale, stagnare, protecționism”)
***