cursdeguvernare

duminică

13 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Și Norvegia introduce controale la granițe – de teama unor atacuri teroriste

13 octombrie, 2024

Norvegia introduce controale temporare la frontierele sale cu alte națiuni vest-europene, după ce agenția națională de securitate a ridicat nivelul de amenințare teroristă. Agenția de securitate norvegiană a ridicat nivelul riscului de securitate invocând o amenințare crescută la adresa țintelor evreiești și israeliene în special, relatează Euronews.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar țara face parte din spațiul Schengen, permițând călătoriile europene fără control de identitate. Norvegia are granițe terestre cu Suedia și Finlanda, membre ale UE și ale spațiului Schengen.

Controalele se vor aplica până la 22 octombrie, conform unei declarații a poliției, care a citat „o imagine dificilă a amenințării”.


Măsura urmează anunțului făcut la 8 octombrie de agenția de securitate PST, conform căreia nivelul de amenințare al Norvegiei a crescut de la „moderat” la „ridicat”, al doilea cel mai ridicat nivel pe o scară de cinci.

Poliția norvegiană a declarat că nu există niciun motiv să se aștepte la întârzieri la punctele de trecere a frontierei.

Germania a reinstituit controalele la frontieră pentru 6 luni, măsură ce provoacă nemulțumirea mediului de afaceri

În septembrie, Germania a restabilit timp de șase luni controalele la frontieră la toate punctele de trecere terestre de la cele nouă frontiere ale sale, pentru a reduce migrația și a combate criminalitatea.

Ministrul de interne al țării, Nancy Faeser, a declarat că obiectivul este de a „proteja împotriva pericolelor acute reprezentate de terorismul islamist și de infracțiunile grave”.


Oamenii de afaceri germani sunt din ce în ce mai nemulțumiți de aceste controale și spun că măsura va avea un impact negativ asupra celei mai importante economii din Europa.

Astfel de întârzieri la graniță pot distruge mărfurile perisabile.

Liderii companiilor germane se tem că astfel de verificări în cadrul spațiului Schengen de liberă circulație ar putea fi aplicate și de alte țări europene.

„Ar putea fi blocaje rutiere sau întârzieri care ar creşte costurile pentru companiile de transport auto, avem probleme cu livrările la timp, am putea impune preţuri mai mari pentru a rezolva problema transportului, iar aceasta este o mare problemă”, a declarat Dirk Engelhardt, directorul unei companii, citat de TVR.

Patronatele au propus guvernului german să introducă așa-zisele culoare verzi, folosite în pandemie, pe unde camioanele de marfă ar putea trece mai repede peste granițe.

Firmele de asigurări sunt de părere că întârzierile provocate de controale ar putea reduce comerțul international și astfel se poate ajunge la recesiune economică.

(Citiți și: ”Nouă lovitură pentru Schengen: guvernul Olandei informează Bruxelles că vrea să iasă din acordul pe migrație. Ungaria se raliază”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: