cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Nobelul pentru Fizică stârnește controverse: încadrarea inteligenței artificiale la Fizică e „forțată”. AI, un domeniu în care Big Tech a devansat mult cercetarea academică

10 octombrie, 2024

Acordarea de către Academia Regală Suedeză de Științe a Premiilor Nobel pentru Chimie și Fizică unor pionieri în domeniul inteligenței artificiale afiliați Google a stârnit polemici în cadrul comunității științifice, unii cercetători punând sub semnul întrebării decizia, relatează Reuters. Nu pentru că descoperirile celor premiați nu ar fi valoroase și nu ar merita un Nobel. Dar, spun mai mulți oameni de știință, este Fizica domeniul în care ar trebui încadrate aceste cercetări revoluționare?

Google a fost prima companie Big Tech implicată în cercetări privind AI, însă munca sa a fost eclipsată în ultimii ani de ascensiunea spectaculoasă a OpenAI, care a lansat ChatGPT, un produs destinat publicului larg.

Miercuri, Demis Hassabis – cofondator al DeepMind, unitatea de inteligență artificială a Google – și colegul său John Jumper au primit premiul Nobel pentru chimie, alături de biochimistul american David Baker, pentru activitatea lor de decodare a structurilor proteinelor microscopice.


Geoffrey Hinton, fost cercetător Google, a primit marți premiul Nobel pentru fizică, alături de omul de știință american John Hopfield, pentru descoperirile în domeniul învățării automate ce au deschis calea către boom-ul inteligenței artificiale.

Laureații meritau Nobelul, dar cercetările lor au fost încadrate forțat la Fizică, pentru că nu există un premiu pentru Informatică

Profesoara universitară Dame Wendy Hall, informatician și consilier pe probleme de inteligență artificială la Organizația Națiunilor Unite, a declarat pentru Reuters că, deși cercetările laureaților au meritat recunoașterea, lipsa unui premiu Nobel pentru matematică sau informatică a distorsionat rezultatul.

„Comitetul pentru premiul Nobel nu vrea să piardă aceste lucruri legate de inteligența artificială, așa că este foarte creativ din partea lor să îl împingă pe Geoffrey pe calea fizicii”, a spus ea. „Aș spune că ambele sunt îndoielnice, dar totuși demne de un premiu Nobel în ceea ce privește știința pe care au făcut-o. Deci, cum altfel ai de gând să îi recompensezi?”

Noah Giansiracusa, profesor asociat de matematică la Universitatea Bentley și autor al cărții „How Algorithms Create and Prevent Fake News”, a susținut, de asemenea, că victoria lui Hinton a fost discutabilă.


„Ceea ce a făcut el a fost fenomenal, dar a fost fizică? Nu cred. Chiar dacă există inspirație din fizică, nu dezvoltă o nouă teorie în fizică sau nu rezolvă o problemă de lungă durată în fizică.”

Categoriile de premii Nobel pentru realizări în medicină sau fiziologie, fizică, chimie, literatură și pace au fost stabilite în testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895. Premiul pentru economie a fost adăugat mai târziu, în 1968, cu ajutorul unei donații din partea băncii centrale suedeze.

Big Tech -ul devansează mediul academic, venind cu cercetări revoluționare în domeniul AI, pentru că dispune de bani

Autoritățile de reglementare din Statele Unite ale Americii ar putea să forțeze Google să cedeze părți ale activității sale, precum browserul Chrome și sistemul de operare Android, despre care unii susțin că îi permit să mențină un monopol ilegal în domeniul căutărilor online.

Profiturile obținute din poziția sa de lider au permis Google și altor companii Big Tech să devanseze mediul academic tradițional în publicarea de cercetări revoluționare în domeniul inteligenței artificiale.

Unul dintre oamenii de știință căruia i s-a decernat Nobelul pentru pioneratul său în AI, îngrijorat că această tehnologie ar putea fi scăpată de sub control

Hinton însuși și-a exprimat unele regrete cu privire la munca sa de o viață, părăsind Google anul trecut pentru a putea vorbi liber despre pericolele inteligenței artificiale și avertizând că s-ar putea ajunge mult mai repede în situația în care computerele ar putea deveni mai inteligente decât oamenii.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, el a declarat: „Mi-aș dori să am un fel de rețetă simplă conform căreia, dacă faci acest lucru, totul va fi bine, dar nu am, în special în ceea ce privește amenințarea existențială ca aceste lucruri să scape de sub control și să preia controlul”.

Când a părăsit Google în 2023 din cauza preocupărilor sale legate de inteligența artificială, Hinton a declarat că societatea în sine a acționat foarte responsabil.

Pentru unii, premiile Nobel de săptămâna aceasta subliniază cât de greu devine pentru mediul academic tradițional să concureze. Giansiracusa a declarat pentru Reuters că este nevoie de investiții publice mai mari în cercetare.

„O mare parte din Big Tech nu este orientată spre următoarea descoperire în domeniul învățării profunde, ci spre a face bani prin promovarea chatboților sau prin plasarea de reclame pe internet”, a spus el.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: