cursdeguvernare

miercuri

9 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Stabilirea unei date a extinderii Schengen terestru – marea miză pentru România și Bulgaria a Consiliului UE de miercuri

7 octombrie, 2024

Consiliul Uniunii Europene va dezbate, pe 10 octombrie, la Luxembourg, situaţia la zi a aplicării legislaţiei Schengen de către Bulgaria şi România.

Potrivit programului de lucru al instituţiei, miniştrii de Interne din UE vor discuta despre situaţia generală a spaţiului Schengen. Comisia Europeană va prezenta un raport pe Schengen cu date din ultimii doi ani, în care va evidenţia ameninţările la adresa spaţiului comun fără controale la frontieră.

De asemenea, miniştrii vor discuta problema consolidării frontierelor externe ale UE.


Preşedinţia maghiară a Consiliului UE, care susține cauza României și Bulgariei, va prezenta stadiul actual al implementării integrale a legislaţiei Schengen în aceste două state.

Bulgaria şi România au fost admise în Schengen, doar cu frontierele maritime și aeriene, prin decizia Consiliului UE din 30 decembrie 2023.

Din primăvara acestui an, controalele la frontierele Schengen maritime şi aeriene ale celor două ţări au fost eliminate, întrucât Consiliul UE nu a ajuns la unanimitatea necesară pentru o decizie de ridicare a controalelor şi la frontierele terestre.

”Stabilirea unei date pentru eliminarea acestora necesită o decizie suplimentară”, precizează ordinea de zi a reuniuniunii de miercuri.

Context nefavorabil unei decizii care să bucure România


Nu este clar dacă Austria și Țările de Jos, care s-au opus anul trecut primirii depline în Schengen a României și Bulgariei, vor fi de acord să fie stabilită o dată exactă a extinderii.

Chiar dacă alegerile generale s-au consumat în aceste două state, unde tema imigrației a fost intens dezbătută în campaniile electorale, dreapta radicală a obținut procente importante.

În plus, contextul general s-a degradat după ce Germania a impus controale la frontierele sale terestre. Țările de Jos au informat Bruxelles că vor să iasă din acordul european pe migrație, iar noul guvern francez plănuiește măsuri dure anti-migrație.

Pe agenda reuniunii din 10 octombrie se mai află:

  • Lupta împotriva abuzurilor sexuale comise asupra copiilor
  • Sistemul european IT pentru aplicarea legii
  • Azil și migrație
  • Securitate internă

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: