cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Primul centru de recrutare pentru ucrainenii din străinătate, deschis în Polonia; Varșovia spune că nu sunt suficienți voluntari pentru o brigadă

4 octombrie, 2024

La Consulatul din Lublin, Polonia, a fost deschis joi primul centru de recrutare pentru ucrainenii care doresc să se întoarcă în țară și să lupte împotriva Rusiei, conform Ministerului Apărării de la Kiev. Ministrul polonez al Apărării susține că încercarea de formare a Legiunii nu are șanse, numărul persoanelor care s-au arătat până acum interesate să se înscrie voluntar fiind prea mic pentru a putea constitui o brigadă.

Reamintim că la scurt timp după anunțarea proiectului de recrutare, pe 8 iulie, ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că „câteva mii” de ucraineni din Polonia „s-au înregistrat deja” pentru a se alătura legiunii. Acest lucru a provocat o oarecare surpriză, întrucât nu fusese încă lansat niciun proces oficial de recrutare.

Publicația ucraineană Militarnyi relata în septembrie că recurtările, ce ar fi trebuit să înceapă în primele zile ale lunii august, au fost amânate.


Aproximativ 300.000 de ucraineni care au vârsta de înrolare se află în Polonia, potrivit ultimelor estimări ale Kievului.

„Primul centru de recrutare a fost deschis la Consulatul Ucrainei din Lublin. Programul de lucru este de la 9:00 la 17:00 zilnic, fără pauze. La fața locului funcționează o comisie medicală militară. Voluntarii urmează cursuri de formare la unitatea pusă la dispoziție de partea poloneză. Ucraina furnizează uniforme și echipament, în timp ce Polonia furnizează arme și echipament”, se arată în declarația de joi a Ministerului ucrainean al Apărăii, citată de Ukrinform.

Legiunea Ucraineană este prima unitate de voluntari a Forțelor Armate ale Ucrainei formată din ucraineni care trăiesc în străinătate, ea urmând să fie dotată cu echipamente și armament modern, pentru a asigura o capacitate de luptă ridicată și eficiență.

Recrutarea implică semnarea unui contract, o pregătire de 35 de zile în Polonia și antrenamente suplimentare la bazele NATO din Europa.


Epuizată de pierderi grele după mai bine de doi ani şi jumătate de invazie rusă, armata ucraineană caută să recruteze dintre sutele de mii de bărbaţi ucraineni care trăiesc în Europa, în special în Polonia şi Germania, dintre care unii au fugit ilegal din ţară tocmai de teama de a fi mobilizaţi.

Ministrul polonez spune că numărul persoanelor care doresc să se înroleze voluntari este prea mic pentru o brigadă

Intenția de recrutare de voluntari peste granițe a fost anunțată din iulie, dar ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat joi că „numărul de persoane care ar fi trebuit să se alăture ucrainenilor” în brigada internaţională „este prea mic”, relatează EFE, agentie preluată de Agerpres.

„Declaraţiile ucrainenilor (atunci când a fost anunţată crearea brigăzii) au fost foarte optimiste (şi au indicat că) ar exista suficienţi voluntari pentru a forma o brigadă – iar asta înseamnă mii de oameni -, dar nu sunt atât de mulţi”, a declarat ministrul într-un interviu acordat portalului de ştiri ‘Wirtualna Polska’, publicat joi.

„Responsabilitatea recrutării” voluntarilor care doresc să se alăture respectivei unităţi „revine părţii ucrainene”, a indicat ministrul polonez.

Polonia, a adăugat Kosiniak-Kamysz, „va fi responsabilă de pregătirea şi instruirea lor, ceva pentru care ne-am pregătit încă de la începutul lunii septembrie”.

Varşovia este un aliat de nădejde al Ucrainei şi a „antrenat până în prezent peste 20.000 de luptători ucraineni” pe teritoriul polonez, „mai mult decât orice altă ţară din UE”, a mai spus oficialul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: