cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Rusia cucerește Vuhledar, oraș strategic în Donețk

2 octombrie, 2024

Trupele ruse au preluat controlul total asupra orașului Vuhledar, un bastion strategic din estul Ucrainei care a rezistat atacurilor intense ale Rusiei de la începutul războiului din 2022, au anunțat miercuri bloggerii de război și presa rusă citate de Reuters.

Canalele rusești de Telegram au publicat înregistrări video cu militari fluturând steagul rusesc peste clădirile distruse ale orașului care avea o populație de peste 14.000 de locuitori înainte de război.

Ziarul Moskovski Komsomoleț, citat de Reuters, a scris că Vuhledar a căzut în cele din urmă după ce ultimele forțe ucrainene din Brigada 72 Mecanizată, o unitate renumită pentru capacitatea sa de reziliență, au abandonat orașul, marți seara.


Canalul de Telegram SHOT și bloggerii de război ruși au confirmat acest lucru, deși nu a existat niciun răspuns oficial din partea armatei ruse sau ucrainene.

Marți, un oficial regional ucrainean anunțase însă că trupele ruse au ajuns în centrul localității.

Dinamica frontului din estul Ucrainei s-a modificat din august

De când Rusia și-a trimis armata în Ucraina în februarie 2022, războiul a fost în mare parte purtat în Vuhledar cu lovituri de artilerie și drone. Dar din august câmpul de luptă a devenit mult mai dinamic: Ucraina a spart granița din regiunea Kursk a Rusiei în încercarea de a devia forțele ruse, iar trupele ruse au început să avanseze mai repede decât înainte în estul Ucrainei.

Rusia consideră că preluarea controlului asupra Vuhledar reprezintă un pas important către încorporarea efectivă a întregii regiuni Donețk.


Atât Rusia, cât și Ucraina consideră că controlul asupra orașului este important. Asta datorită poziției sale, pe un teren înalt, și pentru că se află la intersecția fronturilor de luptă din est și din sud, ceea ce îi conferă o importanță sporită în ceea ce privește aprovizionarea forțelor implicate în lupte.

În timp ce forțele ucrainene dețineau controlul deplin asupra Vuhledar, acestea puteau utiliza orașul ca platformă pentru a bombarda liniile de aprovizionare militare ruse din zonă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: