Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a alocat o remunerație de aproape o mie de euro pe zi pentru profesorul de istorie medievală care a coordonat un raport important pe tema agriculturii europene, sumă cu peste 60% mai mare decât ratele maxime acordate consilierilor executivului european, scrie Politico.
Cu o remunerație de 973,79 de euro pe zi, suma acordată lui Peter Strohschneider pentru realizarea raportului intitulat „Dialogul Strategic privind Viitorul Agriculturii în UE” depășește suma maximă de 594,22 de euro acordată în mod normal consilierilor speciali ai Comisiei Europene, conform unui document văzut de Politico.
Un expert care a întocmit un raport pentru Parlamentul European despre consilierii speciali ai Comisiei a comentat că cei 149.963,66 de euro alocați pentru a-l plăti pe Strohschneider pentru 154 de zile bugetate reprezintă „o risipă de bani publici.”
„Consider că suma de 150.000 de euro este pur și simplu (nerealist, n.r.) de mare și, probabil, inutilă,” a declarat Christoph Demmke, care este și profesor la Universitatea Vaasa din Finlanda.
Tariful zilnic plătit lui Strohschneider este la nivelul unui director general din Comisie. Totuși, datorită unei excepții de la liniile directoare privind salariile din Comisia Europeană, nu este împotriva regulilor să plătești consilierilor speciali rata maximă de salarizare pentru un funcționar UE.
În același timp, nu este neobișnuit nici ca executivul eurropean să colaboreze cu consilieri speciali neplătiți. De exemplu, fostul prim-ministru italian Mario Draghi, pe care von der Leyen l-a contractat pentru a scrie un raport despre competitivitatea Europei, nu a fost plătit.
Studiul pe tema agriculturii a fost comandat de Comisie în contextul protestelor fermierilor împotriva reglementărilor de mediu.
Strohschneider a fost angajat „pentru a conduce dialogul care a contribuit la consolidarea înțelegerii provocărilor actuale și viitoare pentru alimentația și agricultura din UE,” precum și „pentru a crea o nouă abordare bazată pe consens în găsirea soluțiilor care implică fermieri și alți actori cheie din lanțul agroalimentar al UE” și „pentru a cultiva o viziune comună pentru viitorul alimentației și agriculturii în Europa,” a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Balazs Ujvari.
Întrebat de ce a ales Comisia un expert în istorie medievală, purtătorul de cuvânt a precizat că „nu este vorba despre cunoștințele academice (de specialitate, n.r.) ale profesorului Peter Strohschneider, ci despre personalitatea sa și capacitatea de a naviga ca un arbitru de încredere în procese complexe de negociere.”
***