cursdeguvernare

luni

30 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

SUA câștigă prima rundă din războiul subvențiilor: Intel amână construcția fabricilor de cipuri din UE

17 septembrie, 2024

Producătorul american de cipuri Intel și-a suspendat planurile pentru cele două noi fabrici din Magdeburg, Germania, și Wrocław, Polonia, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, o lovitură dată eforturilor UE de a-și dezvolta capacitatea internă de producție de cipuri, transmite Euractiv.

„Vom suspenda proiectele noastre din Polonia și Germania pentru aproximativ doi ani, în baza anticipațiilor privind evoluția pieței”, a declarat CEO-ul Intel, Patrick P. Gelsinger, într-o postare pe blog, luni seară.

Cele două proiecte, finanțate parțial prin ajutor de stat, sunt părți esențiale ale eforturilor UE de stimulare a industriei interne de semiconductori, pentru a-și spori reziliența și independența. Legea UE privind cipurile, în vigoare din septembrie 2023, urmărește să dubleze cota Europei în producția globală de semiconductori la 20% până în 2030.


Compania rămâne hotărâtă în privința investițiilor sale în SUA, care, de asemenea, încearcă să-și mărească capacitatea de producție de cipuri.

Subvenții de zeci de miliarde de dolari în SUA

Luni, Intel a anunțat, de asemenea, că a primit finanțare guvernamentală suplimentară de 3 miliarde de dolari (2,7 miliarde de euro) pentru a dezvolta semiconductori pentru industria de apărare și informații. Aceasta se adaugă celor 8,5 miliarde de dolari primiți sub formă de finanțare directă, scutirilor fiscale de până la 25 de miliarde de dolari și împrumuturilor de până la 11 miliarde de dolari, pe care firma le-a convenit anterior cu Departamentul de Comerț al SUA.

Investiția de 30 de miliarde de euro a Intel din Magdeburg era cel mai mare proiect planificat în cadrul Legii UE privind cipurile, o treime din sumă provenind din subvenții germane.

Proiectul de 4,2 miliarde de euro din Polonia a fost considerat „cea mai mare investiție din istoria Poloniei.” Din această sumă, 1,9 miliarde de euro urmau să provină din ajutor de stat, aprobat chiar săptămâna trecută de Comisie.

(Citește și: ”Ajutorul de 1,9 mld. euro promis de Polonia noii fabrici Intel – aprobat de Comisie”)

Printre cele mai slabe performanțe financiare din rândul companiilor de top din SUA


Planurile ambițioase de dezvoltare pe piața europeană par să se fi lovit de dificultățile financiare ale companii. Intel se apropie de al treilea an consecutiv de scădere a vânzărilor, cu o pierdere de aproximativ 56% din valoarea acțiunilor sale în 2024 – una dintre cele mai slabe performanțe din indicele S&P 500.

În august, Intel a raportat pierderi de 1,6 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro) pentru al doilea trimestru din 2024, precum și concedieri semnificative, „restructurări și realinieri operaționale în cadrul companiei,” și o reducere a cheltuielilor cu peste 10 miliarde de dolari în 2025 comparativ cu proiecțiile.

„Toată atenția a fost pe Intel de când am anunțat rezultatele financiare pentru al doilea trimestru,” a scris Gelsinger, care a încercat să extindă rețeaua de fabrici a companiei în contextul scăderii vânzărilor.

În august, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Olaf Scholz au participat la ceremonia de inaugurare a unei noi fabrici de cipuri a liderului mondial de piață taiwanez TSMC, în Dresda, Germania, consolidând obiectivul de a crește producția regională de semiconductori.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: