cursdeguvernare

luni

30 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

FMI urmează să meargă în misiune în Rusia – 9 state europene se opun

13 septembrie, 2024

Vizita unei delegații a Fondului Monetar Internațional (FMI) în Rusia, pentru evaluarea economiei în baza Articolului IV, va fi folosită ca propagandă de Kremlin, au avertizat un grup de miniștrii europeni de Finanțe, într-o scrisoare transmisă directorului general al instituției, Kristalinei Georgieva (foto).

Susținătorii Ucrainei argumentează că, vizitând Rusia, FMI transmite mesajul că relațiile cu Moscova se normalizează, în ciuda agresiunii sale continue și neprovocate în Ucraina.

„Această vizită va fi, fără îndoială, folosită în scopuri de propagandă de regimul rus”, au spus miniștrii de finanțe ai Lituaniei, Estoniei, Letoniei, Suediei, Finlandei, Danemarcei, Norvegiei, Islandei și Poloniei în scrisoarea adresată Kristalinei Georgieva, văzută de Politico.


„O astfel de mișcare ar crea riscuri de reputație considerabile pentru FMI”, au avertizat aceștia.

„Ce recomandări vrea să facă FMI Rusiei? Cum să gestioneze mai bine o economie de război?”

Șefa FMI participă la Budapesta la reuniunea guvernatorilor băncilor centrale și miniștrilor de Finanțe din UE. „Ce recomandări vrea să facă FMI Rusiei la finalul consultărilor? Cum să gestioneze mai bine o economie de război?”, a spus un oficial de rang înalt din zona euro.

În scrisoare se arată că Rusia, ca țară agresoare, nu ar trebui să beneficieze de consilierea FMI, iar, dacă instituția merge mai departe cu planurile sale, va fi redusă disponibilitatea țărilor donatoare de a sprijini Ucraina prin inițiativele FMI, deoarece ar submina încrederea în Fond.

În scrisoare se arată că orice date furnizate FMI de Rusia vor fi cenzurate pentru a demonstra că economia face față cu bine războiului și rezistă sancțiunilor occidentale, ceea ce face evaluarea FMI inadecvată.

Vizita ar putea descuraja guvernele canalizarea ajutorului pentru Ucraina prin intermediul FMI


Oficialii organizației cu sediul în Washington urmează să viziteze Rusia pentru prima dată de la invazia Ucrainei, în februarie 2022. Discuțiile virtuale vor începe pe 16 septembrie, iar întâlnirile în persoană sunt așteptate să aibă loc la scurt timp după aceea.

Deși FMI a sugerat desfășurarea întâlnirii într-o altă țară, în cele din urmă a acceptat condiția Kremlinului de a călători în Rusia, au declarat doi oficiali care cunosc evoluția evenimentelor.

Controversata vizită ar putea descuraja guvernele pro-Ucraina să canalizeze ajutorul lor pentru Kiev prin intermediul FMI, au scris cele nouă guverne în scrisoare.

Se așteaptă ca Lituania și alte țări să ridice această problemă în cadrul unei sesiuni a întâlnirii informale de astăzi a miniștrilor de finanțe din zona euro, la Budapesta, Ungaria.

FMI a apărat vizita în Rusia, una dintre cele 190 de țări membre ale organizației, ca fiind o obligație tratată.

„Fondul și țările sale membre au obligația mutuală de a desfășura consultări în temeiul Articolului IV din Statutul FMI (în baza căruia FMI desfășoară discuții anuale cu oficialii fiecărei țări membre)”, a scris FMI într-o declarație.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: