cursdeguvernare

sâmbătă

28 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ce măsuri fiscale poate lua o țară aflată în război, pentru a-și reduce deficitul bugetar: FMI știe

4 septembrie, 2024

Oficialii ucraineni se așteaptă la presiuni din partea Fondului Monetar Internațional în sensul deprecierii mai rapide a monedei naționale, grivna, reducerea dobânzilor și majorarea taxelor pentru a acoperi deficitul bugetar, relatează Bloomberg citând surse apropiate discuțiilor.

O delegație FMI este așteptată în această săptămână la Kiev ca să facă presiuni asupra guvernului ca să ia măsuri de întărire a fiscalității pentru a beneficia în continuare de sprijin financiar. Delegația FMI efectuează o evaluare a împrumutului de 15,6 miliarde dolari, oficialii ucraineni fiind deja la curent cu solicitările FMI după discuțiile preliminare.

Rezultatele evaluării ar putea debloca o tranșă de 1,1 miliarde dolari pentru Ucraina dacă reprezentanții fondului stabilesc că Ucraina respectă obiectivele programului convenit împreună și are suficiente fonduri și politicile adecvate pentru a-și satisface singură nevoile de finanțare.


De cealaltă parte, Banca Națională a Ucrainei este reticentă să lase grivna să se deprecieze și mai mult. Moneda națională a pierdut deja peste 10% după octombrie, când s-a renunțat la cotația fixă impusă în urma invaziei pe scară largă a țării. Deprecierea ar reduce din capacitatea băncii centrale de a menține stabilitatea prețurilor, spun bancherii.

Deprecierea grivnei, precum și majorarea taxelor și impozitelor, ar fi, de asemenea, dăunătoare din punct de vedere politic, deoarece populația se confruntă deja cu consecințele unui război cu Rusia.

FMI, precum și banca centrală și Ministerul de finanțe al Ucrainei, au refuzat să comenteze.

Ucraina s-a bazat pe sprijinul internațional pentru furnizarea de armament și finanțarea deficitului pentru a-și susține eforturile de a respinge forțele ruse, care au invadat țara în februarie 2022. O incursiune surprinzătoare a armatei ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei nu a ajutat la identificarea unei soluții de acord. În schimb, Moscova a răspuns cu intensificarea atacurilor în Donețk în estul Ucrainei și lansarea de rachete și drone în valuri spre marile orașe ucrainene.


Bugetul Guvernului de la Ucraina a fost susținut cu 122 miliarde de dolari, finanțare acordată de SUA, Uniunea Europeană și alți aliați, precum și de FMI. Însă Ucraina se confruntă în continuare cu un deficit bugetar de 15 miliarde dolari, care nu este acoperit de angajamentele financiare ale statelor donatoare, potrivit estimărilor recente ale primului ministru Denis Șmihal.

Pentru reducerea deficitului, FMI recomandă devalorizarea grivnei într-un ritm mai rapid și relaxarea politicii monetare pe fondul inflației moderate. Aceste măsuri sunt menite să sporească veniturile bugetare ale Ucrianei în moneda națională și să reducă costurile împrumuturilor făcute de Ministerul Finanțelor.

În discuțiile dinaintea negocierilor din această săptămână, FMI a criticat, de asemenea, programul de austeritate propus de guvern cerând majorarea mai multor taxe și impozite. Una dintre aceste variante vizează creșterea TVA peste valoarea actuală de 20%.

Marți, parlamentul Ucrainei nu a reușit să adopte o legislație care să majoreze așa-numita „taxă militară” pe venitul personal și să o extindă și la persoanele care fac afaceri, reflectând lipsa sprijinului popular pentru astfel de măsuri în rândul cetățenilor care sunt vizați de mobilizările pe timp de război, corupția existentă la nivel guvernamental și al administrațiilor locale, penele de curent din cauza atacurilor aeriene și a prețurilor mari la energie.

Pe de altă parte Ucraina va primi un ajutor financiar suplimentar din îmrumuturi de 50 de de miliarde de dolari garantate de profiturile activelor înghețate ale băncii centrale ruse. G7 care a inițiat această finanțare își propune să mențină fluxul de bani spre Ucraina până la finele anului, deși SUA și UE încă n-au finalizat toate detaliile ale aranjamentului financiar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: