cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Curtea de Justiție Europeană: Ungaria a încălcat libera concrență plafonând prețurile la alimente

13 septembrie, 2024

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că decretul ce obligă retailul din Ungaria să vândă anumite produse agricole la un preţ fix şi în cantităţi prestabilite contravine dreptului european, întrucât încalcă libera concurență.

România practică și ea politici intervenționiste pe acest segment, dar plafonarea se aplică nu la preț, ci la adaosul comercial. Ministrul Agriculturii a elaborat o nouă schemă, prin care intenționează să limiteze adaosul comercial la 20% pentru toate alimentele produse în România, ceea ce, spun patronatele de profil, va distorsiona piața. Această nouă formulă pregătită de guvernanți ar putea încălca reglementările concurențiale, prin avantajarea producătorilor români.

(Citește și: Concordia: Extinderea plafonării adaosului comercial pentru toate alimentele românești va distorsiona grav piața)

Reglemenetarea adoptată de Ungaria, în februarie 2022, în contextul epidemiei de coronavirus, și viza şase produse de bază – zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, carne de porc şi de pasăre –, precum și câteva tipuri de lapte, este neconcurențială.


În noiembrie 2022, decretul guvernamental a fost modificat, invocându-se războiului din Ucraina, şi a adăugat pe listă alte două produse: ouăle şi cartofii, potrivit MTI, preluată de News.ro.

Decretul s-a aplicat până în data de 31 iulie 2023 şi îi obliga pe comercianţii care vindeau aceste produse să le comercializeze la preţul oficial în cantităţi prestabilite, sub sancţiunea unei amenzi.

Lanţul de magazine Spar din Ungaria a contestat în faţa instanţei din Szeged legalitatea unei amenzi ce i-a fost aplicată de autorităţi, după ce au constatat stocuri în cantitate necorespunzătoare în depozitul unui magazin din provincie.

Instanţa din Szeged a sesizat apoi Curtea de Justiţie a UE pentru interpretarea legislaţiei.

(Citește și: Nu inflația, ci ”inflația de bază” ne omoară: România și Ungaria, singurele state unde alimentele au contribuit cu de peste 40% în inflație. Presiunea prețurilor în statele UE)

Măsură „neproporțională”


În hotărârea sa de joi, Curtea a constatat că decretul guvernamental a încălcat libera concurenţă, o componentă fundamentală a Regulamentului UE privind organizarea comună a pieţelor agricole. „Obligaţia de a vinde anumite produse agricole la un preţ oficial şi în cantităţi prestabilite împiedică comercianţii să stabilească în mod liber, pe baza unor considerente economice, preţurile de vânzare şi cantităţile pe care doresc să le vândă”, se arată în hotărârea CJUE.

Instanţa consideră că măsurile stipulate în decret „nu sunt proporţionale”, în pofida argumentelor potrivit cărora acestea au fost introduse pentru a combate inflaţia şi pentru a proteja consumatorii defavorizaţi.

„Subminarea liberului acces al comercianţilor la piaţă în condiţii de concurenţă efectivă şi perturbarea întregului lanţ de aprovizionare cauzată de preţurile şi cantităţile reglementate impuse acelor comercianţi depăşesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite prin decretul guvernamental”, a conchis instanţa UE cu sediul la Luxemburg.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: