cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Noua Comisie Europeană ar putea începe să funcționeze abia în decembrie – Probleme nerezolvate cu egalitatea de gen

4 septembrie, 2024

UE se pregătește pentru un debut întârziat al celei de-a doua Comisii conduse de Ursula von der Leyen – doi înalți oficiali ai Parlamentului European au declarat Politico că ”interviurile” cu cei 26 de candidați la comisar nu vor începe probabil până la jumătatea lunii octombrie, un europarlamentar prevăzând că 14 octombrie va fi data de începere.

(Citește și: ”Bruxelles, după alegeri – procedurile și calendarul apariției noii puteri europene”)

Aceasta înseamnă că votul final de confirmare a Comisiei nu a putut avea loc până în noiembrie – împingând data de lansare a noii Comisii în decembrie.

Calendar strâns

Președintele Comisiei, Ursula Von der Leyen, încă este așteptată să participe la o întâlnire cu conducerea Parlamentului la data de 11 septembrie. Nu este clar dacă la acea dată ea va putea prezenta lista finală a comisarilor- o condiție prealabilă ca Parlamentul să înceapă pregătirile pentru audieri.


Purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen, Eric Mamer, a negat că președintele Comisiei are vreo legătură cu întârzierea cu care s-ar putea desfășura audierile celor propuși să fie comisari, spunând: „Neg ferm acest lucru. Președintele nu a făcut o astfel de cerere. Este de competența Parlamentului European să stabilească programul audierilor.”

Probleme nerezolvate cu egalitatea de gen

Ambițiile Ursulei von der Leyen de a instala o Comisie echilibrată în funcție de gen nu sunt atinse, majoritatea capitalelor europene refuzând să schimbe nominalizarea bărbaților.

Marți seară, de exemplu, guvernul sloven a reiterat la X că Tomaž Vesel va rămâne singura ofertă a Ljubljanei. Politico scrie că președintele Comisiei insistă ca 5 state membre, care au nominalizat bărbați, să trimită la Bruxelles numele unor femei.

Și nu este singura problemă în condițiile în care Ursula von der Leyen trebuie să țină portofoliile într-un complicat echilibru de sex, apartenență politică și geografie. În plus, liderii naționali și candidații pe care i-au trimis la Bruxelles încă negociază portofoliile, toți sperând să-și asigure un post puternic.

(Citește și: ”Noua Comisie prinde contur: Lista completă a propunerilor de comisari – informații despre portofolii”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: