cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România-Georgia-Ungaria: s-a constituit compania care va administra cablul submarin pe sub Marea Neagră

3 septembrie, 2024

Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji şi MVM Electrical Works (Ungaria) au semnat actele constitutive ale companiei de proiect, Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în București.
Compania va implementa proiectul „Coridorul Verde”, cablul submarin de înaltă tensiune în curent continuu ce va conecta Georgia de România, pe sub Marea Neagră.

Conexiunea va fi prelungită în Ungaria şi Azerbaidjan.

Cablul va avea o lungime de 1.200 de kilometri, dintre care 850 de kilometri vor fi pe teritoriul României.


Costurile proiectului nu au fost prezentate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja declarând că studiul de fezabilitate urmează să cuantifice sumele necesar.

Se ia în calcul și un cablu de fibră optică pentru fluxul de date

Prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, se va evalua posibilitatea includerii în studiul de fezabilitate a unei noi componente, respectiv un cablu de fibră optică care va conecta cele 4 ţări şi în privinţa fluxurilor de date, menționează un comunicat al Ministerului Energiei.

În următoarea perioadă urmează a se identifica soluţiile de implementare a acestei dezvoltări.

Acordul, amendat pentru a preciza obligația respectării legislației UE

Tot marți, miniştrii Energiei din cele patru state au semnat la Palatul Victoria un protocol de amendare a Acordului semnat în noiembrie 2022, la București, între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi (Green Corridor).


Intervenția aprobată marți de miniștrii Energiei precizează fără echivoc primatul legislației europene și a obligațiilor ce decurg din calitatea de membre UE.

Modificarea Acordului a fost realizată pentru a răspunde la îngrijorările exprimate de Comisia Europeană prin Decizia din 3.6.2024. Conform Art. 1, alin. 1 al Deciziei, Comisia avea la acea dată îndoieli în ceea ce privește compatibilitatea proiectului cu legislația Uniunii, deorece acordul nu include prevederi care să asigure faptul că dreptul Uniunii Europene și obligațiile Ungariei și ale României rezultate din calitatea de
membre ale Uniunii Europene au întâietate față de obligațiile prevăzute în acord.

Comisia a solicitat adăugarea, la art. 6 din acord – Obligații care decurg din alte acorduri internaționale -, a următorului text: „și, în ce le privește pe România și Ungaria, nu vor avea întâietate față de obligațiile
care decurg din calitatea lor de membre alte Uniunii Europene și din legislația Uniunii”.

Comunicatul de marți al Ministerului Energiei precizează că „proiectul Coridorului Verde este susținut de UE pentru că ar urma să contribue la consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale, creşterea conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional”.

Ministrul maghiar de Externe: Proiectul trebuie finalizat cât se poate de curând

Reprezentantul Ungariei, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a declarat proiectul trebuie finalizat cât mai curând și a promis că Budapesta va face tot posibilul pentru a accelera implementarea proiectului:

„Apreciem toate eforturile pe care le-aţi făcut pentru a face progrese în legătură cu acest proiect care stabileşte recorduri mondiale. Ungaria are obiective esenţiale în ceea ce priveşte energia. În primul rând, ne interesează o siguranţă a furnizării de energie şi apoi ca energia să devină mai verde. Considerăm că putem să atingem două obiective printr-o singură acţiune. Acest proiect asigură şi energie verde atât în România, cât şi în Uniunea Europeană. Prin acest proiect vom depăşi recordurile mondiale, având în vedere că lungimea cablului submarin va fi de aproximativ 1.200 km. Un cablu care nu a fost construit până acum. Pentru a avea posibilitatea de a include energia verde Azerbaidjan şi din Georgia în mixurile naţionale energetice ale României şi sperăm şi Ungariei, avem nevoie ca proiectul de infrastructură să fie finalizat cât se poate de repede. Noi, Ungaria, ne bucurăm că, după ce am semnat acordul privind înfiinţarea joint venture-ului, vom face tot ce se poate pentru a accelera proiectul pentru ca să fie implementat cât se poate de curând. Operatorul nostru de distribuţie a energiei electrice va lua toate măsurile pentru a dezvolta acest proiect”, a transmis oficialul ungar.

Vicepremierul Georgiei, ministrul Economiei şi Dezvoltării Sustenabile – Levan Davitashvili, a declarat după semnarea noilor documente referitoare la Coridorul verde că proiectul este cheia pentru o piaţă energetică competitivă în UE:

„Faptul că putem fi parte din acest proiect înseamnă foarte mult. Consider că această întâlnire a fost foarte productivă. Am semnat contractul de asociere. România, într-adevăr, joacă un rol esenţial în implementarea şi dezvoltarea acestui proiect. Aş vrea să menţionez faptul că securitatea energetică este foarte importantă şi acest proiect poate contribui la securitatea energetică a Uniunii Europene şi este cheia pentru a avea pieţe deschise şi pentru a avea o piaţă energetică competitivă. Investim foarte mult în proiecte noi şi vorbim despre hidro-electricitate, dar şi despre energie solară. Împreună putem să fim furnizori de energie verde pentru Uniunea Europeană şi credem că aceasta va fi de fapt o cooperare pe termen lung între Georgia şi Uniunea Europeană. Pentru noi este foarte important, pentru că suntem în curs de integrare cu Uniunea Europeană. Asta înseamnă că este important să depăşim aceste provocări fizice. Suntem singura ţară care se află pe partea cealaltă a Mării Negre şi suntem într-adevăr un candidat care îşi doreşte şi urmăreşte să fie parte a familiei europene”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: