cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ucraina a atacat cu drone rafinării și centrale electrice în imediata apropiere a Moscovei

1 septembrie, 2024

Ucraina a lansat sâmbătă noapte atacuri în valuri cu drone care au vizat centrale electrice și o rafinărie în apropiere de Moscova, provocând incendii, în timp ce peste 150 de drone au fost doborâte în alte părți ale țării, au declarat duminică oficiali ruși.

Resturile de drone au provocat incendii la rafinăria de petrol din Moscova și la centrala electrică Konakovo din regiunea vecină Tver, unul dintre cei mai mari producători de energie din centrul Rusiei, au declarat oficiali și mass-media.

158 de drone au vizat diverse ținte de pe teritoriul Rusiei

Ministerul rus al Apărării a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că unitățile sale de apărare aeriană au distrus peste noapte 158 de drone lansate de Ucraina, inclusiv nouă deasupra Moscovei și împrejurimi.


Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că mai multe drone au vizat rafinăria de lângă Moscova și au provocat un incendiu într-o „camera tehnică separată”. Agenția de presă de stat TASS a citat ulterior serviciile de urgență spunând că incendiul a fost stins.

Restricțiile temporare impuse pe timpul nopții aeroporturilor Vnukovo, Domodedovo și Jukovski din Moscova au fost ridicate duminică dimineață, a anunțat agenția de reglementare în domeniul aviației Rosaviatsia.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 46 de drone au fost distruse deasupra regiunii de frontieră Kursk, 34 deasupra Briansk, 28 deasupra Voronej și 14 deasupra regiunii Belgorod. Alte câteva au fost doborâte deasupra Kaluga, Lipețk, Ryazan și a unei serii de alte regiuni rusești, a completat ministerul. Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat răniți în urma atacurilor. Rusia dezvăluie rareori întreaga amploare a pagubelor provocate de atacurile aeriene ale Ucrainei. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele. Ucraina nu a făcut niciun comentariu în acest sens.

Ucraina cere permisiunea de a ataca ținte în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul face presiuni asupra Statelor Unite pentru a obține permisiunea de a utiliza arme furnizate de aliați pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intensificat, sâmbătă, presiunile asupra Statelor Unite pentru a permite Ucrainei să efectueze atacuri împotriva ţintelor militare aflate în interiorul teritoriului rus, relatează Reuters.

Washingtonul a acordat Kievului un ajutor militar de peste 50 de miliarde de dolari (45 de miliarde de euro) începând din 2022, însă utilizarea armelor americane este permisă doar pe teritoriul ucrainean sau pentru operaţiuni de apărare transfrontaliere.

Volodimir Zelenski consideră că atacurile ruseşti cu bombe ghidate, precum cel care a lovit vineri un bloc de locuinţe din Harkov, pot fi evitate doar „prin lovirea aerodromurilor militare ruseşti, a bazelor lor şi a logisticii terorii ruseşti”. „Avem nevoie de capacităţi pentru a proteja cu adevărat şi pe deplin Ucraina şi ucrainenii”, a declarat el, adresându-se Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii şi Germaniei. „Avem nevoie atât de autorizarea capacităţilor cu rază lungă de acţiune, cât şi de rachetele şi proiectilele voastre cu rază lungă de acţiune”, a spus el.

Se aşteaptă ca Volodimir Zelenski să îşi prezinte din nou argumentele atunci când se va deplasa în Statele Unite luna viitoare pentru a prezenta un plan de pace preşedintelui Joe Biden şi pentru a participa la reuniunile Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: