cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Conflict în guvernul israelian pe tema condițiilor din acordul de încetare a focului în Gaza – Incidente sângeroase în Cisiordania

31 august, 2024

O dispută dură cu privire la condițiile pentru un acord pentru eliberarea ostaticilor și încetarea focului în Gaza a izbucnit între prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant la o reuniune a cabinetului de securitate israelian joi seară, potrivit mai multor relatări din presa israeliană, relatează CNN.

Cei doi s-au confruntat nervoși dacă, în cadrul oricărui acord, armata israeliană ar trebui să părăsească Coridorul Philadelphi, un culoar lat de 14 kilometri care trece de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, potrivit Channel 12, afiliat CNN, Times of Israel și alte publicații.

Coridorul Philadelphi este în prezent controlat de trupele israeliene. Desfășurarea trupelor israeliene de-a lungul coridorului în timpul primei faze a unui acord de încetare a focului a fost un punct major de disputa între Israel și Hamas, palestinienii cerând ca trupele israeliene trebuie să se retragă din zona de frontieră.

Netanyahu acuzat că negociază de unul singur acordul cu Hamas


Potrivit mai multor relatări, Netanyahu a prezentat documente care arată modul în care IDF ar trebui să rămână pe coridor în timpul primei faze a acordului – în care ostaticii ar trebui să fie eliberați – pentru a împiedica Hamas să reia contrabanda cu arme prin tunelurile de sub coridor.

„Aș dori să prezint decizia cu privire la trupele IDF care rămân în Coridorul Philadelphi pentru aprobarea Cabinetului”, ar fi spus Netanyahu.

Gallant a intervenit, conform relatărilor, spunând: „Semnificația acestui lucru este că Hamas nu va fi de acord cu asta, așa că nu va exista niciun acord și nu vor fi eliberați ostatici”.

El a mai susținut că Netanyahu a întocmit hărți diferite față de cele discutate cu negociatorii israelieni prezenți la discuțiile de la Cairo, adăugând: „Le-ați impus aceste condiții”.


Netanyahu a respins nervos afirmația, dar Gallant a insistat: „Bineînțeles că ați impus-o cu forța. Conduceți singur negocierile. De când ați desființat Cabinetul de Război, aflăm totul după ce se întâmplă.”

Gallant pare să să fie sprijint de șeful Statului Major Herzi Halevi, care a fost prezent la întâlnire. El a susținut că IDF s-ar putea retrage de la granița și s-ar putea întoarce „după șase săptămâni de încetare a focului. Există suficiente constrângeri pentru negocieri, nu este nevoie să adăugăm altele.”

Potrivit relatărilor, Gallant a spus la un moment dat că „prim-ministrul poate lua într-adevăr toate deciziile și, de asemenea, poate decide să ucidă toți ostaticii”, provocând apostrofări din partea altor miniștri. El a adăugat că „sunt în joc 30 de vieți”.

Gallant a adăugat că „în final Sinwar vă va dicta și vă veți retrage”, o referire la liderul Hamas ,Yahya Sinwar,, despre care se crede că se ascunde în Gaza. Netanyahu, ca răspuns, a insistat că nimeni nu i-a dictat, spunând că „doar negocieri dure îl vor face (pe Sinwar) să renunțe”.

Cabinetul a trecut la votul documentelor pe care le-a prezentat Netanyahu, aprobându-le cu opt voturi „pentru” la unul „împotrivă”, singurul dizident fiind Gallant. Ministrul de dreapta al Securității Naționale Itamar Ben Gvir s-a abținut de la vot. Presa israeliană a susține că el se opune oricărei scăderi treptate a numărului de soldați de pe coridorul situat la graniță.

Un oficial israelian a declarat sâmbătă pentru CNN că nu a putut vedea documentele prezentate la întâlnire, dar a confirmat că Netanyahu a cerut cabinetului să voteze cu privire la numărul soldaților care vor rămâne în coridorul Phladelphi.

Incidente în Cisiordania

Relatările despre disputa dintre înalți oficiali israelieni au apărut pe măsură ce violențele continuă să zguduie Cisiordania ocupată de Israel.

Două incidente de securitate au avut loc vineri noapte, în care doi bărbați au fost împușcați și un vehicul a explodat, potrivit IDF.

IDF a comunicat că un vehicul a luat foc și a explodat vineri seara la o benzinărie în Cisiordania. „Forțele de securitate care au ajuns la fața locului l-au ucis pe teroristul care a coborât din vehicul și a încercat să-i atace.”

IDF a spus că în apropiere, „teroriștii au încercat să treacă peste un punct de securitate la intrarea în așezarea Karmei Tzur”, situată la nord de orașul Hebron. Unul dintre ei a fost ucis.

IDF a spus că au fost mai multe răniți  în cele două incidente.

Serviciile de urgență israeliene (MDA) au declarat că se pare că un vehicul a forțat intrarea în comunitatea Karmei Tzur. Șeful securității a suferit răni ușoare când urmărea vehiculul, potrivit IDF, iar „în timpul confruntării, un dispozitiv exploziv din mașina teroristului a fost detonat”.

Atentat revendicat de Jihadul Islamic

Mișcarea Jihad Islamic Palestinian a declarat că luptătorii săi sunt responsabili pentru atacuri și a susținut, fără a oferi dovezi, că un număr de soldați israelieni au fost uciși.

Incidentele au loc pe fondul unei operațiuni militare israeliene în Cisiordania în ultimele zile despre care IDF a spus că vizează militanții care pregătesc atacuri asupra Israelului.

În nordul Cisiordaniei, armata israeliană își continuă ofensiva în orașul Jenin și tabăra de refugiați pentru a patra zi consecutiv, a informat sâmbătă agenția palestiniană de presă WAFA, citând surse locale.

Acesta a spus că martorii oculari au susținut că au fost dislocate trupe militare israeliene suplimentare în tabăra de refugiați din Jenin și că au percheziționate mai multe case.

„Buldozerele militare israeliene au distrus străzile și infrastructura atât în ​​oraș, cât și în tabăra de refugiați, provocând daune semnificative rețelelor de electricitate și apă”, a informat WAFA.

Videoclipurile obținute de CNN sâmbătă arate buldozere militare israeliene care săpă în străzile din tabăra de refugiați Jenin. IDF spune că acest lucru este făcut pentru a găsi și neutraliza dispozitive explozive.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: