cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cele mai puternice lovituri aeriene ale Rusiei: Avarii grave la sistemul energetic – ucraineanii se regătesc de o iarnă grea

31 august, 2024

Atacurile masive ale Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei i-au forțat pe mulți oameni să se pregătească pentru o iarnă grea cu puține resurse pentru încălzire, inclusiv căutând să se mute în mediul rural unde se pot încălzi cu sobe cu lemne.

Raidurile aeriene de săptămâna aceasta asupra Kievului și a altor orașe din țară au fost cele mai mari de când a început invazia Rusiei în urmă cu 2 ani și jumătate.

Rușii au avariat o bună parte din sistemul energetic

În iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că astfel de atacuri au distrus 80% din capacitatea instalată în termocentrale și o treime din producția hidro, vitală pentru aprovizionarea cu energie electrică.


Generatoarele diesel devin o parte normală a vieții; în 2024, întreruperile prelungite de curent, cândva o caracteristică a toamnei și iernii, au persistat pe tot parcursul verii.

Cele mai recente raiduri aeriene au urmat incursiunii surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia. A fost o acțiune care a oferit armatei Ucrainei inițiativa și societății un motiv extrem de necesar de optimism.

Dar atacurile Moscovei au reamintit guvernului de la Kiev dificultățile de aprovizionare a populației cu energie. Autoritățile vor trebui să repună în funcțiune centralele electrice avariate și să găsească o modalitate de a le apăra – și să facă ambele lucruri în timp ce atacurile rusești continuă.

Ucrainenii acuză Rusia dar și propriul guvern pentru lungile pene de curent

Guvernul a adăugat la nemulțumirile oamenilor privați de curent dublarea tarifelor la electricitate începând cu luna iunie, ceea ce cu greu a înăbușit furia populației.


Ucrainenii acuză simultan atât Rusia, cât și propriul guvern pentru îndelungatele perioade de întrerupere a furnizării de electricitate, a declarat Dr. Volodymyr Fesenko, șeful institutului de cercetare Penta din Kiev, într-un interviu telefonic cu Bloomberg.

Mulți cetățeni mai consideră că întreruperile persistente ale curentului sunt și din cauza corupției și a exporturilor de energie electrică – o acuzație pe care oficialii din domeniul energiei au negat-o în mod repetat.

Descentralizarea producției de energie este întârziată

Președintele Zelenski a promis că se va construi o capacitate suplimentară de producție de un gigawatt în 2024, înlocuind marile centrale termo și hidro cu sute de centrale mici răspândite pe întreg teritoriul țării, care sunt mai greu de lovit.

Acest plan depinde de aprovizionarea cu gaze naturale, pe care țara continuă să le importe parțial, deși își propusese să devină autosuficientă. De asemenea, gazele naturale sunt disponibile în cantități mai mari și din cauza distrugerii marilor combinate consumatoare de gaze și interdicției de a exporta gaze din producția proprie. Astfel, prețurile la gazele extrase pe plan intern rămân stabile.

Cu câteva luni înainte de venirea iernii, experții se întreabă dacă un astfel de plan nu este prea puțin și prea târziu.

„Este aproape construiască aceste capacități suplimentare până la sfârșitul anului”, a declarat domnul Denys Sakva, analist energetic la banca de investiții Dragon capital din Kiev.

Dacă Ucraina reușește să descentralizeze producția de energie, Moscova ar putea să-și transfere atacurile cu rachete și drone spre sistemul de distribuție a gazelor pentru a întrerupe aprovizionarea cu combustibil.

Frecvența atacurilor aeriene ale Rusiei asupra unor astfel de instalații a crescut deja în 2024.

„Suntem cu siguranță îngrijorați”, a declarat domnul Oleksiy Chernyshov, directorul executiv al companiei energetice de stat Naftogaz, într-o conferință telefonică cu investitorii la începutul lunii iulie. „Rușii au început să atace depozitele noastre subterane de gaze din vestul Ucrainei”.

Deocamdată, incertitudinea persistentă cauzată de atacurile Rusiei face dificil pentru ucraineni să planifice pe termen scurt, darămite pentru iarnă.

Banca centrală ucraineană estimează că încă 400.000 de cetățeni au părăsit țara în 2024 din cauza dificultăților de zi cu zi precum întreruperile de curent și amenințările la adresa infrastructurii energetice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: