cursdeguvernare

luni

9 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Fitch menține ratingul datoriei pe termen lung al datoriei României. Avem cel mai mare cost de îndatorare din UE – Anticipările agenției și lista de avertismente. Defictul bugetar revizuit în sus la 7,2% din PIB

31 august, 2024

Agenția de rating Fitch a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la „BBB-” pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, menținând și perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat al agenției de rating.

Fitch explică ratingul „BBB-” acordat României prin apartenența la UE și intrările de capital aferente, care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică.

PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanța și indicatorii de dezvoltare umană se situează peste indicatorii din categoria „BBB”. Acestea sunt contrabalansate însă de deficite bugetare și de cont curent mari și persistente în raport cu țările similare, rigidități bugetare mari și o poziție de debitor extern net destul de ridicată, scrie Fitch în raportul său.

Deficitul bugetar pentru 2024, revizuit la 7,2%


Deficitul bugetar pentru 2023  a fost de 6,6% din PIB, în creștere de la 6,3% în 2022. „Rezultatele lunare indică o nouă creștere a deficitului bugetar pentru 2024, pe care l-am revizuit în creștere la 7,2% din PIB, dar am menținut practic neschimbată prognoza de deficit pentru 2025, la 6,5% din PIB. Ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea normelor fiscale ale UE, deși există riscuri semnificative de scădere, având în vedere incertitudinile actuale privind planurile fiscale post-electorale, iar seria de derapaje fiscale a afectat negativ credibilitatea politicilor de reducere a deficitului”, transmite Fitch.

Datoria publică, crește la 59% din PIB în 2026

Prognoza Fitch pentru ponderea datoriei publice generale în PIB crește la 59% la sfârșitul anului 2026, de la 48,8% în 2023, dar încă în linie cu valoarea mediană actuală „BBB” de 58,3%.

Creșterea nominală puternică a PIB, datorată parțial inflației mai mari, a contribuit la limitarea creșterii datoriei până în 2023, însă previziunile ridicate privind deficitul, combinate cu o creștere nominală mai lentă, pun raportul datorie/PIB pe o traiectorie ascendentă. În ciuda creșterii datoriei publice, raportul dintre plata dobânzilor și venituri este de 6,4%, mai favorabil decât valoare mediană de 7,5%, corespunzătoare BBB.

Creșterea PIB în 2024 revizuită în jos la 2,5%

Creșterea economică a încetinit în 2023 la 2,1%, iar redresarea prognozată pentru 2024 este mai slabă decât se aștepta. Fitch a revizuit în scădere prognoza privind creșterea PIB-ului pentru 2024 la 2,5%, având în vedere slăbiciunea pronunțată din T2/2024, când PIB-ul a crescut cu doar 0,1% în ritm trimestrial și cu 0,8% în ritm anual, conform datelor preliminare. Cu toate acestea, creșterea economică este încă mai puternică decât în zona euro (unde Fitch preconizează un avans de 0,8% în 2024, de la 0,4% în 2023) și destul de aproape de mediana actuală „BBB” de 3,1%. 


Intrările mari de fonduri UE, inclusiv fondurile de coeziune din cadrul financiar multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliență, vor continua să sprijine creșterea și investițiile pe termen mediu. Dincolo de stimularea directă a cererii, fondurile UE ar trebui, de asemenea, să îmbunătățească potențialul de creștere al economiei, accelerând recuperarea decalajului către nivelul mediu al UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Fitch ăsta ce reconfirmă?
    Bălării?
    E un cec in alb pentru o guvernare populistă, demagogică și în goană după șpagă?😡

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Fitch ăsta ce reconfirmă?
    Bălării?
    E un cec in alb pentru o guvernare populistă, demagogică și în goană după șpagă?😡

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: