cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică – a anunțat Volodimir Zelenski, fără a da mai multe detalii

27 august, 2024

Ucraina anunță că a testat cu succes prima rachetă balistică de producție proprie, a declarat marți președintele ucrinean Volodomir Zelenski. „Vreau ca cetățenii să aprecieze munca oamenilor noștri care muncesc 24/7 în industria de apărare – Primul test reușit al primei rachete balistice construită în Ucraina” a declarat Zelenski la Forumul pentru Idependența Ucrainei desfășurat la Kiev.

Zelenski nu a oferit detalii suplimentare despre test sau rachetă, dar dezvoltarea unei rachete balistice de producție proprie marchează o piatră de hotar semnificativă pentru industria de armament ucraineană. Dea asemenea nu este clar în ce stadiu de dezvoltare se află racheta sau când ar putea fi folosită pe front împotriva Rusiei.

Vestea testului de rachetă vine în timp ce Ucraina continuă să fie limitată în utilizarea rachetelor occidentale. SUA, de exemplu, au furnizat Ucrainei rachete balistice tactice – în special sistemele de rachete tactice ale armatei MGM-140, cunoscute și sub numele de ATACMS – dar au interzis Kievului să folosească aceste arme pentru a lovi ținte situate la mare adâncime în interiorul  Rusiei.


Oficialii ucraineni au încercat în repetate rânduri să convingă SUA și alte țări occidentale să renunțe la restricțiile privind modul în care Kievul folosește armele, argumentând că acest lucru reprezintă un handicap și împiedică să lupte eficient cu rușii, care lansează în mod obișnuit rachete în Ucraina, vizând orașele sale și infrastructura critică.

Comentariile lui Zelenski asupra testului de rachetă, care au fost publicate de UNITED24, o inițiativă guvernamentală ucraineană care a alimentat eforturile de război ale Kievului prin inițiative de strângere de fonduri, au venit pe fondul unei discuții mai ample despre alte arme construite pe plan intern.

Ucraina a produs o mare varietate de arme de-a lungul războiului, inclusiv drone navale și rachete antinavă. De asemenea, a reutilizat acele rachete pentru atacuri terestre.

În weekend, Ucraina a dezvăluit o nouă dronă cu rază lungă de acțiune în luptă despre care spunea că ar putea avea zeci de aerodromuri militare rusești în raza sa de acțiune.


„Racheta Palianytsia tocmai a ieșit recent și este un lucru foarte serios. Au fost câteva probleme, dar s-au rezolvat”, a spus președintele ucrainean la forumul de marți. „Aceasta este o apărare vitală pentru statul nostru”.

Declarațiile sale au venit la o zi după ce Rusia a efectuat cel mai mare atac asupra Ucrainei din timpul războiului, despre care ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a spus că subliniază nevoia de mai multe arme cu rază lungă de acțiune.

„Acest lucru dovedește încă o dată că pentru victorie avem nevoie de capabilități de atac cu rază lungă și de ridicarea restricțiilor privind loviturile asupra instalațiilor militare ale inamicului”, a scris el pe Facebook. „Ucraina își pregătește reacțiile. Arme de producție proprie”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: