cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Astronauți americani blocați pe Stația Spațială Internațională

8 august, 2024

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (SSI) în capsula Boeing Starliner pentru o misiune de 8 zile ar putea rămâne blocați pe SSI până în februarie anul viitor din cauza unor defecțiuni apărute la capsula care i-a transportat pe stație, a anunțat NASA, conform The Guardian.

NASA discută cu SpaceX să preia astonauții

Oficialii NASA au precizat că astronauții Butch Wilmore și Suni Williams, care au format primul echipaj uman care a zburat cu capsula Boeing Starliner s-ar putea întoarce pe Pământ abia în februarie 2025 în capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, în cazul în care se va ajunge la concluzia că zborul de întoarcere cu Starliner e nesigur.

NASA a discutat cu SpaceX despre eventualitatea ca la viitorul zbor Crew Dragon „să lase două locuri goale”. Un purtător de cuvânt al companiei Boeing a declarat că „va lua toate acțiunile necesare pentru a programa capsula Starliner pentru o revenire pe Pământ fără echipaj”, în cazul în care NASA decide să apeleze la SpaceX pentru a-i readuce pe astronauți pe Pământ.

Defecțiunile de la capsula Starliner dau peste cap programul NASA


Capsula Starliner e în prezent andocată la Stația Spațială de 2 luni și poate rămâne andocată cel mult 90 de zile. Starliner e cuplată la SSI în același punct de andocare pe care urmează a-l folosi capsula Crew Dragon a celor de la SpaceX.

Defecțiunile la capsula Boeing Starliner, care a dus pe ISS doi astronauți la începutul lunii iunie, au transformat misiunea care trebuia să dureze o săptămână într-un coșmar logistic.

NASA e forțată să amâne acum și trimiterea de noi astronauți pe Stația Spațială Internațională (ISS) ce trebuiau să îi înlocuiască pe cei patru membri Crew-8 programați să se întoarcă acasă cu SpaceX în luna august.

Capsula Starliner, care a transportat doi astronauţi NASA la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la începutul lunii iunie, trebuia iniţial să petreacă puţin peste o săptămână în spaţiu, dar a fost necesară efectuarea unor teste după ce au fost detectate mai multe anomalii în timpul zborului.

Sfârșitul lunii septembrie, cea mai apropiată dată pentru o posibilă revenire pe Pământ


Sunita Williams și Butch Wilmore sunt la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spațiale de nouă generație. De atunci, misiunea s-a prelungit şi data de întoarcere a devenit din ce în ce mai incertă.

Următoarea misiune cu echipaj uman a SpaceX este o rotaţie regulată a echipajului ISS. Cei patru membri ai acestei misiuni, numiţi Crew-9, erau iniţial programaţi să decoleze la jumătatea lunii august, pentru a-i înlocui pe cei patru membri ai Crew-8 aflaţi în prezent la bordul laboratorului zburător.

Crew-9 ar putea pleca în cele din urmă cu doar doi astronauţi în loc de patru, pentru a-i putea aduce înapoi pe cei doi naufragiaţi spaţiali ai Boeing la întoarcere, potrivit presei de specialitate. Decolarea Crew-9 a fost acum amânată pentru 24 septembrie cel mai devreme, a precizat NASA.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: