cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Un nou indice la Bursa de Valori București: BET-EF

29 iulie, 2024

Bursa de Valori București  lansează luni un nou indice: Bucharest Exchange Trading Energy, Utilities and Financials (BET-EF). Potrivit unui comunicat al Bursei, acest indice este dedicat celor mai bine reprezentate sectoare de activitate din piața de capital, energie, utilități și financiar, cu excepția fondurilor de investiții.

Metodologia noului indice permite în structura sa un număr variabil de constituenți, fară a impune un număr maxim.

Structura de start a indicelui BET-EF cuprinde 11 companii de pe Piața Reglementată, selectate atât în funcție de criterii de lichiditate, cât și în funcție de capitalizare free-float. Valoarea indicelui la debut este de 1.000 de puncte.


La momentul lansării, indicele BET-EF include următoarele companii: Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Hidroelectrica (H2O), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Premier Energy (PE) și Bursa de Valori București (BVB).

Al patrulea indice lansat în ultimii ani

„Cu o pondere de aproximativ 58% din totalul capitalizării bursiere, companiile românești din energie, utilități și financiar, aveau nevoie de o reprezentare și sub forma unui indice. Evoluția din ultimii ani de la bursă, cu un număr tot mai mare de companii listate, s-a tradus și printr-o transformare a spectrului indicilor pe care BVB îi calculează și distribuie.

Este al patrulea indice pe care îl lansăm în ultimii ani și ne așteptăm să devină un punct de referință pentru investitorii de retail și pentru investitorii instituționali care urmăresc piața și au nevoie de asemenea indici de referință pentru a-și construi portofoliile investiționale”, a declarat Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori București.

Ultimii trei indici lansați de Bursa Valori București, în 2021, au fost BETAeRO, BET-TRN și BET-XT-TRN. În total, BVB calculează și distribuie în timp real 12 indici de referință, la care se adaugă un indice realizat în parteneriat cu Bursa de Valori din Viena: ROTX.

Cele mai efervescente sectoare de la BVB


Capitalizarea tuturor companiilor listate pe segmentul principal al bursei a depășit 350 miliarde de lei, o creștere de 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, capitalizarea tuturor companiilor românești din cele trei sectoare de activitate acoperite de BET-EF reprezintă 200 miliarde lei, respectiv aproximativ 58% din totalul capitalizării segmentului principal de la bursă.

„Sectoarele de energie, utilități și financiar, sunt printre cele mai efervescente de la Bursa de Valori București. Ne bucură evoluția bună a companiilor care reprezintă aceste sectoare și credem că suntem într-o situație de câștig reciproc. Prezența la bursă aduce cu sine avantaje tangibile și intangibile, care se reflectă asupra evoluției companiilor și se transferă inclusiv la nivelul întregii piețe de capital. Sperăm să vedem tot mai multe companii listate la bursă în viitorul apropiat, care să consolideze și alte sectoare de activitate reprezentative în economia românească, precum tehnologia și IT&C, agribusiness, imobiliar, FMCG, turism sau transport”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: