Tensiunea (nu tensiunile, ci tensiunea) geopolitico-militară globală prinde democrația occidentală pe picior greșit:
forța tehnologiilor de comunicare fragmentează societățile, în epoca post-adevăr, aruncă în fundal interesele comune, dizolvă încrederea între actorii societali și tulbură total apele pe malul cărora așteaptă pescuitorii:
establishment-urile, care par să fi confiscat scenele politice și care-și consolidează poziția folosind caracterul reactiv al voturilor și polarizarea extremă a acestora.
Anul acesta, 60% dintre pământeni sunt chemați la urne, pentru o legislatură la capătul căreia omenirea ar putea arăta foarte diferit de ce vedem azi și de ce înțelegem azi prin democrație: se face încă un pas în delimitarea teritoriilor dintre lumea liberă și lumea autocrată.
Dar lumea liberă are marile ei probleme – și acesta e motivul pentru care am setat tema CRONICILOR nr. 78 (de vară) pe disoluția democrației – cum și de ce slăbește democrația de la Washington la Bruxelles la București și de ce jubilează Rusia și China.
Revista are 200 de pagini, iar secțiunea 5 (din cele 10) configurează problemele cu democrația ale lumii libere. Secțiunea cuprinde 7 titluri:
1-, Criza democrației liberale și viitorul său
2-, Riscul tehnologiei – post-adevărul și subminarea democrației
3-, Democrația iliberală: antiliberalism sau tiranie?
4-, Destructurarea democrației – polarizare și radicalizare
5-, Democrația instituțiilor de forță
6-, Cum au ajuns serviciile secrete la putere. Mai pot fi date jos?
7-, Torpilele anului 2024 în esența democrației liberale românești
Printre autorii analizelor de mai sus se numără Alexandru Lăzescu, Daniel David, Cristian Pârvulescu, Sabina Fati.
La aceste titluri se adaugă interviul cu Yascha Mounk – politolog, universitar și editor la The Atlantic – care, la întrebările CRONICILOR, vine cu răspunsuri care pun degetul pe rănile democrației occidentale în special și globale în general, și ne arată riscurile care ne pasc.
Revista este exclusiv print (motivul și conceptul pot fi citite AICI-LINK) , însă vom publica și pe cursdeguvernare.ro editorialul de număr, integral, și, în zilele următoare, câteva fragmente (fragmente) din 3-4 analize relevante nu numai pentru coverul revistei, ci si pentru domeniile socio-economice în are fnomenele aflate în desfășurare au un caracter istoric.
Revista poate fi văzută (și cumpărată) – cu titluri, autori, teme etc – AICI-LINK.
Cu un ochi în revistă și cu celălalt în lume (lumea în general și lumea românească) – pot fi decelate riscurile la adresa celui mai frumos model de societate pe care omenirea l-a creat de la ieșirea din peșteri încoace.
(Vedeți și: ”7 lucruri despre CRONICI spune de 7 cititori de top în 3 minute)
(Citiți și: ”O publicație neobișnuită, un concept neobișnuit, expertiză neobișnuită: CRONICILE Curs de Guvernare”)
***