29 aprilie, 2024

Premierul Marcel Ciolacu a organizat luni, la Palatul Victoria, o întâlnire cu mai mulți membri ai cabinetului pentru a discuta nevoile urgente de finanțare ale ministerelor. Discuția are loc în contextul în care Ministerul de Finanțe a publicat vineri execuția bugetară la Trimestrul 1, care arată un deficit de 2,06% din PIB, iar guvernul trebuie să achite majorări de pensii și salarii, în contextul în care deficitul bugetar pe tot anul e programat să nu depășască 5% din PIB.

Oficial, discuții despre investiții

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, alături de şeful Executivului, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Întâlnirea a durat două ore, iar la final comunicatul oficial al executivului îl citează pe premier vorbind de investițiile statului.


”Pentru acest an avem cel mai mare volum de investiţii alocat din fonduri naţionale şi europene. Datele pe primul trimestru al anului arată o creştere cu 70% a execuţiei cheltuielilor pentru investiţii comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Vom menţine ritmul alert al investiţiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetăţenii le aşteaptă în mod firesc – infrastructură de transport, medicală, de educaţie, investiţiile din sectorul energiei şi digitalizării – dar şi pentru a utiliza cât mai eficient resursele”, este citat Marcel Ciolacu în comunicat.

Neoficial, în căutare de bani pentru onorarea măsurilor electorale: încă 30 mld.

În spatele declarației oficiale, discuțiile s-au axat de fapt transmiterea către Marcel Boloș a nevoilor de suplimentare a bugetelor la Dezvoltare, Educație, Apărare, Muncă, Justiție, Transporturi.

La finalul întâlnirii, ministrul Marcel Boloș a confirmat indirect subiectul discutat în realitate, el anunțând: ”Nu se pune problema să nu onorăm toate obligațiile”.

Asta, în condițiile în care, săptămâna trecută, într-un Memorandum discutat în ultima ședință de guvern, Marcel Boloș spunea că nu există resurse bugetare în acest moment pentru acoperirea până la sfârșitul anului a tuturor cheltuielilor cu salariile și pensiile – vezi facsimilul de mai jos:

Nevoile urgente ale ministerelor: în jur de 30 miliarde lei


Din cuprinsul acestui memorandum reiese că:

  • La nivelul ordonatorilor principali de credite din sistemul justiției,(…) fondurile rămase de utilizat nu asigură plata integrală a drepturilor salariale până la sfârșitul anului. Suplimentar, este necesară asigurarea fondurilor necesare pentru plata tranșelor aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială personalului din sistemul bugetar, din care ponderea cea mai importantă o reprezintă personalul din sistemul justiției.

  • Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld. lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin act normativ.

  • Ministerul Apărării Naționale cere 4,3 mld. lei în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 și a altor programe de înzestrare.

  • La nivelul bugetului asigurărilor sociale de stat este necesară alocarea suplimentară de fonduri pentru plata pensiilor majorate. Impactul estimat de inițiator pentru anul 2024 este în sumă de 10,0 mld. lei.

  • Execuția bugetară la nivelul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este de 18,4 mld. lei, respectiv 30% din prevederile anuale. Casa Națională de Asigurări de Sănătate informează în mod constant Ministerul Finanțelor în legătură cu necesitatea de alocări de fonduri suplimentare pentru decontarea serviciilor medicale și a medicamentelor. Ultima solicitare de acest gen aprobată a fost în valoare de peste 658,6 milioane lei.

  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale solicită alocarea de fonduri suplimentare în sumă de 2,7 mld. lei, finanțare publică națională /cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2014-2020.

  • Ministerul Energiei și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în vederea suplimentării bugetelor
    acestor instituții, în cuantum total de 2,6 mld. lei, reprezentând plata compensărilor datorate furnizorilor de energie
    . De precizat: suma colectate în luna aprilie a.c. în Fondul de Tranziție Energetică, din care se asigură plata compensărilor, este de 0,012 mld. lei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: