13 martie, 2024

Inflația a decelerat într-un ritm mai lent decât se anticipa în februarie, la 7,2%, față de 7,4% în ianuarie, în principal datorită efectului de bază favorabil, a comunicat marți INS. Menținerea la o cotă mai înaltă a ratei inflației decât așteptările s-a datorat creșterii prețurilor la produsele alimentare de bază, în special la carne și produse de panificație. Reziliența inflației este o veste proastă pentru BNR care s-ar putea să fie nevoită să amâne începerea ciclului de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Expunere mai mare la fluctuațiile de preț ale energiei

Economiștii Erste Bank consideră că ascensiunea mai puternică a cotațiilor futures pentru petrol pe întreg orizontul de prognoză decât se anticipa la începutul lunii ianuarie frânează procesul de dezinflație.

România este mai expusă la modificările prețurilor materiilor prime energetice decât alte țări din Uniunea Europeană, din cauza ponderii mai mari a energiei în coșul de consum actualizat (18,3% față de 9,9% în zona euro).


Inflația de bază CORE2 ajustată (excluzând prețurile administrate, prețurile volatile, la tutun și băuturi alcoolice), care este urmărită de BNR, a continuat să se reducă în februarie până la 7,6%, de la 8,2% în ianuarie, ceea ce indică menținerea presiunilor inflaționiste subadiacente la cote ridicate.

Legumele, fructele și pâinea s-au scumpit accelerat

În luna februarie, comparativ cu ianuarie, prețurile de consum au crescut cu 0,8%. Prețurile produselor nealimentare au avansat cu 0,9% (lună la lună), stimulate de produsele de tutun, combustibilii și articolelor de igienă și cosmetice.

Alimentele s-au scumpit cu 0,7%, din cauza legumelor, fructe proaspete și a produselor alimentare de bază, în special pâinea.

Serviciile s-au scumpit de asemenea cu 0,8% pe fondul unei scumpiri mai accentuate a costului cu forța de muncă. Dintre acestea, serviciile de canalizare au avut cea mai notabilă creștere lunară în februarie.


Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) a fost 9,1%, conform INS.

Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 100,81%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 100,78%.

Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 7,1%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,7%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: