BNR a menținut rata de politică monetară neschimbată la 7,00%, în conformitate cu așteptările pieței. Prognoza actualizată pentru inflație împreună cu ultimul Raport asupra inflației vor fi publicate joi, 15 februarie, iar guvernatorul BNR va susține o conferință de presă. Așa cum se arată în comunicatul de presă de astăzi, prognoza actualizată pentru rata inflației ar trebui să intre pe o traiectorie descendentă pe termen scurt, pentru ca la finele lui 2024 să se apropie de 4,8%.
În acest caz, rata dobânzii ar putea coborî și ea la 5,75% până anul viitor.
BNR anticipează o creștere a inflației în ianuarie din cauza creșterii și introducerii unor taxe și impozite indirecte, deși la un nivel vizibil mai scăzut decât se prognoza anterior, pentru a-și relua declinul, deși într-un ritm mai lent față de 2023 în linie cu previziunile anterioare și atingând până la sfârșitul anului un nivel apropiat de valoarea prognozată.
În comunicatul de presă de la ședința din ianuarie, BNR spunea că se așteaptă ca inflația să crească în ianuarie 2024 și apoi să-și reia scăderea treptată, deși pe o traiectorie mai aplatizată decât cea prezentată în prognoza pe termen mediu în noiembrie 2023.
Principalele mențiuni din comunicatul de presă al BNR
- Comparativ cu ritmul mediu aferent trimestrului III, în primele două luni din trimestrul IV 2023, vânzările cu amănuntul și serviciile prestate populației și-au reaccelerat creșterea iar producția industrială și-a atenuat contracția în termeni anuali. Volumul lucrărilor de construcții a continuat să se mărească într-un ritm anual de două cifre, pe seama evoluțiilor de pe segmentul construcțiilor inginerești.
- Pe piața muncii, efectivul salariaților a stagnat și în intervalul octombrie-noiembrie, iar rata șomajului BIM a rămas relativ constantă în trimestrul IV 2023, însă dinamica anuală de două cifre a costului unitar cu forța de muncă din industrie a crescut pronunțat în noiembrie.
- Intențiile de angajare pe orizontul apropiat de timp au continuat să descrească alert la începutul acestui an, iar deficitul de forță de muncă raportat de companii s-a mărit foarte ușor, după scăderea semnificativă consemnată în trimestrul IV 2023, și exclusiv pe seama evoluției din sectorul serviciilor.
- Creditul acordat sectorului privat și-a mărit ceva mai evident dinamica anuală în luna decembrie 2023, până la 6,4%, de la 5,4% în noiembrie, pe fondul continuării accelerării creșterii componentei în lei, dar și în condițiile încetinirii scăderii ritmului creditului în valută, reflectând cu precădere evoluțiile de pe segmentul societăților nefinanciare. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat s-a redus marginal în decembrie 2023, la 68,4%, de la 68,5% în noiembrie.
- Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția februarie 2024, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva creșterii ratei anuale a inflației în debutul anului curent – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite indirecte –, și a reluării scăderii acesteia ulterior, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 și cu proiecția precedentă.
- Astfel, după ce urcă probabil în ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuală a inflației este așteptată să coboare în decembrie 2024 în apropierea valorii prognozate și să atingă limita de sus a intervalului țintei la finele anului viitor.
- Incertitudini și riscuri semnificative rămân asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri, având ca surse dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, dar și măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv și al condiționalităților atașate altor acorduri încheiate cu CE.
***