Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că Guvernul a adoptat, în cadrul şedinţei de miercuri, prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial pentru alimentele de bază. Măsura a fost prelungită cu 60 de zile şi au fost aduse modificări la lista produselor care beneficiază de adaos comercial limitat.
Din lista produselor cu adaos comercial limitat au fost scoase margarina, cozonacul, bulionul, drojdia, orezul şi carnea tocată, produse care au fost incluse înaintea sărbătorilor de iarnă. În listă au fost introduse untul şi magiunul, produse la care ”preţul final este semnificativ mai mare faţă de preţul de la poarta fabricii”, după cum a explicat Florin Barbu.
Alte produse din listă
- pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
- făină albă de grâu „000” 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăţi;
- ulei de floarea soarelui 1 litru;
- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.
Mecanism de verificare a prețurilor
”Am convenit cu comercianţii şi procesatorii ca în perioada următoare să demarăm un mecanism de verificare a preţurilor din care să facă parte şi dumnealor şi instituţii ale statului, astfel încât să ne asigurăm că pe termen lung nu vor mai exista creşteri speculative la preţuri, cum s-a întâmplat înainte de introducerea acestei măsuri. Când acest mecanism va fi funcţional, vom avea garanţia că nu mai este necesar să intervenim prin act normativ”, a mai declarat ministrul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii a mai fost solicitat să ofere câteva exemple de creşteri ”foarte mari” ale adaosului comercial la magiun şi unt.
“Aceste diferenţe de creşteri sunt de la un furnizor la altul. O medie, da, este peste 50%. Vorbim de toate produsele care sunt realizate de către producătorii români. Este cu 50% mai mare preţul care pleacă de la furnizor şi ceea ce este pe raft. Are un adaos comercial cu o medie de 50%, prin plafonare, va scădea cu 30%”, a explicat Florin Barbu.
***