SUA au continuat loviturile împotriva rebelilor houthi din Yemen, a doua zi după bombardamentele americane şi britanice contra unor obiective ale acestei mişcări ce ameninţă traficul maritim internaţional în Marea Roşie.
„Forţele americane au efectuat o lovitură împotriva unui obiectiv radar în Yemen” în jurul orei 3.45 locale sâmbătă (0.45 GMT), a informat Comandamentul militar central al Statelor Unite (Centcom) într-un comunicat citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.
Canalul rebelilor houthi al-Masirah a anunţat anterior atacuri americane asupra a cel puţin unui sit din capitala Sanaa.
În contextul războiului dintre Israel şi Hamas, tensiunea a crescut în Marea Roşie în ultimele săptămâni, cu atacuri ale houthi vizând traficul maritim în semn de solidaritate cu Fâşia Gaza, aminteşte AFP.
Vineri dimineaţă, loviturile americane şi britanice au vizat obiective militare deţinute de houthi, care controlează vaste regiuni din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, relansând temerile cu privire la răspândirea regională a războiului din Gaza declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.
Preşedintele american Joe Biden i-a ameninţat pe houthi cu noi lovituri asupra poziţiilor acestor rebeli dacă ei nu opresc tirurile trase în Marea Roşie.
Cu toate acestea, după loviturile britanice şi americane de vineri, houthi au tras „cel puţin o rachetă” care însă nu a lovit nicio navă, a indicat armata americană înainte de loviturile de sâmbătă dimineaţă.
Blocarea navigației pe Marea Roșie adaugă costuri, întârzieri, perturbă lanțurile de aprovizionare
O călătorie a unei nave între Asia și Europa, ocolind Capul Bunei Speranțe în locul traseului prin Canalul Suez, consumă în plus combustibil în valoare de circa un million de dolari.
Cel mai mare impact în costuri se va vedea de abia peste șase săptămâni, a declarat Michael Aldwell, vicepreședinte executiv al logisticii maritime pentru Kuehne + Nagel din Elveția, citat de Reuters.
„Nu puteți apăsa un buton” și reorganiza transportul mondial, a spus Aldwell, care spune că schimbarea rutelor poate să conducă la întârzieri ale navelor în porturile de unde să încarce/descarce mărfurile, containerele goale să nu ajungă la timp în China pentru a fi reîncărcate și să inflameze inflația pe termen scurt.
Potrivit estimărilor platformei de transport Xeneta, acum costă 2.320 de dolari pentru a expedia un container standard (FEU) din Orientul Îndepărtat spre Mediterana „post atacuri” față de 1.865 de dolari per FEU la începutul lunii decembrie. Și costă 1.625 USD pentru a expedia un FEU din China către UK „post atacuri” față de 1.425 USD per FEU la începutul lunii decembrie.
Aceste tarife nu includ suprataxele de risc „extra” și „costul de recuperare în caz de urgență”, care pot fi cuprinse între 400 și 2.000 USD per FEU, a declarat Peter Sand, analist șef la Xeneta.
Petrolul s-a scumpit cu 2% după atacurile americano-britanice de vineri
Cotaţia barilului de petrol a crescut vineri dimineaţa cu peste 2%, după ce Statele Unite şi Regatul Unit au lansat lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roşie, transmite Reuters, prleuată de Agerpres.
La debutul tranzacţiilor în această dimineaţă, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2%, până la 79 de dolari per baril, în timp ce cotaţiile pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,1%, până la 73,55 dolari per baril.
„Cred că la acest moment este prea devreme să spunem care va fi impactul. Pieţele au adoptat o abordare prudentă pentru moment, de aceea nu vedem o reacţie prea mare”, spune Khoon Goh, analist la ANZ. „Dacă vom vedea o escaladare masivă a situaţiei atunci reacţia tradiţională de fugă spre zone sigure va fi una în beneficiul titlurilor de stat emise de Trezoreria SUA precum şi a monedelor considerate sigure precum yenul japonez şi francul elveţian”, a adăugat Khoon Goh.
Administraţia Biden reevaluează desemnarea Houthi ca grupare teroristă
Preşedintele Joe Biden consideră că Houthi sunt un „grup terorist”, denumire pe care administraţia sa a ridicat-o organizaţiei. „Cred că sunt”, a spus Biden când a fost întrebat dacă este dispus să-i numească pe houthi grupare teroristă, relatează CNN, prleuat de News.ro.
Biden le-a spus mai târziu reporterilor din Allentown, Pennsylvania, că este irelevant dacă administraţia sa oficializează această încadrare. El a precizat că SUA şi alte naţiuni vor riposta oricum la atacurile lor din Marea Roşie.
„Este irelevant dacă sunt desemnaţi”, a declarat Biden. „Am creat un grup de naţiuni care vor spune că dacă continuă să acţioneze şi să se comporte aşa cum o fac, noi vom riposta”, a adăugat el.
Întrebat despre faptul că unii democraţi au spus că ar fi trebuit să solicite aprobarea Congresului pentru atacurile asupra ţintelor Hourhi din Yemen, Biden a respins obiecţiile lor. „Ei greşesc şi am trimis în această dimineaţă când au avut loc atacurilor exact ce s-a întâmplat”, a susţinut preşedintele Biden.
În 2021, administraţia Biden a anulat decizia administraţiei Trump de a-i desemna pe rebelii Houthi din Yemen ca organizaţie teroristă străină.
Vineri, Casa Albă a reiterat că ia în calcul desemnarea Houthi ca grupare teroristă, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, precizând că nu a fost luată nicio decizie şi că nu poate oferi un termen legată de durata procedurii.
****