30 septembrie, 2023

Companiile franceze și germane de apărare înființează filiale locale în Ucraina pentru întreținerea armelor – un prim pas către fabricarea de arme în această țară.

Săptămâna aceasta, scrie Politico, Oficiul Concurenței din Germania a dat undă verde propunerii de asociere între Rheinmetall, producător german de arme și Industria Ucraineană de Apărare, grup deținut de stat ucrainean.

Ministrul Forțelor Armate al Franței, Sébastien Lecornu, a călătorit la Kiev săptămâna aceasta cu aproximativ 20 de contractori francezi în domeniul apărării – printre care Thales, MBDA, Nexter și Arquus – pentru a facilita parteneriatele cu oficialii ucraineni.

Ucraina promite ”condiții speciale” companiilor care doresc să dezvolte producție de apărare


Vineri, capitala Ucrainei a găzduit Forumul Industriilor de Apărare, un târg de arme la care au participat 165 de companii de apărare din 26 de țări.

Forumul a fost organizat într-o perioadă în care armatele occidentale, în special din Europa, ajung la limita a ceea ce pot oferi Ucrainei din propriile stocuri.

La eveniment, oficialii ucraineni s-au întâlnit direct cu companiile de apărare pentru a semna contracte directe, pentru a explora oportunități de producție comună și pentru a oferi informații specifice despre nevoile lor pe teren în lupta împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

Scopul nostru este de a „stimula coproducția și cooperarea pentru a consolida Ucraina și partenerii noștri”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.


„Acesta este un moment și un loc bun pentru a crea un centru militar mare. Ucraina este pregătită să ofere condiții speciale companiilor care doresc să dezvolte producția de apărare împreună cu țara noastră”, a precizat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un comunicat.

Schimbare de discurs în Franța

Kiev se pregătește pentru un război lung împotriva Rusiei, iar capitale precum Paris încearcă să treacă de la donații la contracte și cooperare cu sectorul privat ucrainean.

În ultima săptămână, oficialii francezi au început să pună că Franța nu mai poate să ofere arme Ucrainei, dar că soluții vor fi discutate cu oficialii ucraineni. Potrivit unui raport guvernamental, Franța a livrat Ucrainei arme în valoare de 640,5 milioane euro în 2022, inclusiv 704 lansatoare de rachete și lansatoare portabile de rachete antitanc, 562 de mitraliere de 12,7 mm, 118 de rachete și lansatoare de rachete și 60 de vehicule blindate de luptă gratuit.

„Nu putem continua să luăm resurse de la forțele noastre armate la nesfârșit, altfel ne vom deteriora propriile capacități de apărare și nivelul de pregătire al trupelor noastre”, a declarat ministrul Lecornu, duminică, la televiziunea franceză.

Potrivit Le Figaro, firma franceză Arquus a semnat joi o scrisoare de intenție pentru a asigura întreținerea vehiculelor blindate de transport trupe și ar putea instala o unitate de producție în viitor.

CEO-ul Nexter, Nicolas Chamussy, producătorul obuzierului autopropulsat Caesar, a declarat, de asemenea, că este în căutarea unui partener local pentru a crea o societate mixtă pentru întreținere.

Startup-ul francez Vistory va construi două fabrici de imprimare 3D pentru a produce piese de schimb, potrivit La Croix.

Alți jucători în piața ucraineană: Germania, Suedia și Marea Britanie

Planuri similare de cooperare au și producătorul britanic de arme BAE Systems și guvernul suedez.

În august, Kiev și Stockholm au semnat o declarație de intenție pentru a aprofunda cooperarea „în producție, operare, instruire și service” a platformei Combat Vehicle 90 (CV90), fabricată de o sucursală suedeză a BAE Systems.

Câteva zile mai târziu, BAE Systems a anunțat că va înființa o entitate locală pentru a crește producția de tunuri de 105 mm.

Decizia de săptămâna aceasta a autorității germane de concurență în privința asocierii Rheinmetall cu industria ucraineană de apărare – care va avea sediul la Kiev și va funcționa exclusiv în Ucraina – deschide calea pentru un parteneriat conceput pentru întreținerea și întreținerea vehiculelor militare.

Acesta va include, de asemenea, „asamblarea, producția și dezvoltarea de vehicule militare”. Ambele părți speră, de asemenea, să dezvolte în cele din urmă sisteme militare în comun, „inclusiv pentru exportul ulterior din Ucraina”.

CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, și-a exprimat dorința de a fabrica tancul Panther de următoarea generație al companiei în Ucraina – până la 400 de bucăți pe an. Deși încă la stadiu de prototip, noul tanc ar fi succesorul tancului de luptă principal Leopard 2, produs de Rheinmetall.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: