26 iulie, 2023

Marile bănci europene, inclusiv Deutsche Bank și Lloyds Banking Group au semnalat riscul crescut al înmulțirii creditelor neperfomante din portofoliu, pe măsură ce economia globală încetinește iar inflația se menține la cote ridicate, relatează Reuters.

Autoritățile de reglementare financiară și investitorii urmăresc cu atenție modul în care băncile evoluează în climatul economic incert și sunt atenți în special la orice semne de stres din portofoliul de credite al băncilor.

Probleme pentru băncile de investiții

Recenta explozie a profitutilor băncilor din Europa a evidențiat tendințe noi în sectorul bancar global, unde băncile de investiții sunt sub presiune din cauza restrângerii tranzacțiilor, în timp ce ratele mai mari ale dobânzilor contribuie la profitabilitatea serviciilor bancare de retail.


Lloyds a fost nevoită să își majoreze provizioanele pentru creditele problematice și a ratat estimarea privind profitul pe primul semestru deoarece probleme economiei britanice au afectat bilanțul său și au forțat conducerea băncii să fie mult mai atentă cu creditele acordate.

Analiștii de la JPMorgan citați de Reuters consideră că provizioanele mai mari decât cele estimate pentru creditele posibil neperformante au crscut cu 76% până la 662 milioane de lire iar scăderea volumului de împrumuturi ar putea scădea sensibil a profitului Lloyds în acest an.

În schimb, dobânzile mai mari au ajutat UniCredit să depășească puternic așteptările privind câștigurile în al doilea trimestru. Deși banca continuă să anticipeze o creștere semnificativă a costurilor cu provizioanele pe viitor, aceasta va fi mai mică decât se prognozase.

Incertitudini

Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit marginal săptămâna aceasta estimările de creștere a economiei globale pentru 2023, având în vedere activitatea economică din primul trimestru, dar a spus că riscurile persistente afectează perspectivele pe termen mediu.


Inflația era în scădere și stresul acut manifestat în sectorul bancar s-a diminuat, a spus acesta, dar balanța riscurilor cu care se confruntă economia globală a rămas înclinată spre recesiune, iar creditarea s-a restrâns.

Tot în această săptămână, Banca Centrală Europeană a raportat că cererea de împrumuturi a companiilor din zona euro a scăzut la cel mai scăzut nivel în ultimul trimestru și este probabilă o scădere suplimentară în timpul verii, deoarece băncile continuă să înăsprească accesul la credit.

Autoritatea de reglementare financiară din Germania, BaFin, a cerut băncilor să refacă provizioanele pe care le-au rezervat pentru creditele neperformante.

Provizioane mari pentru creditele neperformante

Deutsche Bank a declarat miercuri că provizioanele pentru credite neperformante aproape s-au dublat în al doilea trimestru față de anul anterior, până la 401 milioane de euro.

Directorul financiar James von Moltke a declarat reporterilor că cea mai mare bancă din Germania a înregistrat o „deficiență în unele sectoare”. Banca se așteaptă acum ca provizioanele pentru împrumuturile cu risc de a deveni neperformante să se afle la la cel mai mare nivel.

În Spania, Santander, a evidențiat o scădere pe piața sa cheie, Brazilia, unde profitul net a scăzut cu 52% față de anul trecut, din cauza creșterii costurilor determinată de inflație, a impactului negativ al inversării impozitelor și o scădere cu 4,3% a venitului net din dobânzi.

Șeful financiar al lui Santander a spus că împrumuturile neperformante din Brazilia ar fi ajuns deja la un vârf.

În cursul acestei săptămâni, autoritățile bancare din Uniunea Europeană urmează să publice rezultatele testelor de stres pentru a verifica modul în care băncile ar putea face față unei perioade lungi de inflație și rate ale dobânzilor ridicate.

Banca Centrală Europeană a ridicat costurile împrumuturilor din zona euro la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Ratele mai mari au ajutat unele bănci să-și sporească performanța.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: