15 iunie, 2023

Guvernul de la Berlin dorește să ajute cu peste două miliarde de euro tranziția verde a gigantului siderurgic ThyssenKrupp, iar ministru Economiei, Robert Habeck, se declară încrezător că executivul UE va accepta acest lucru.

Declarația a fost făcută miercuri, la un miting sindical al siderurgiștilor organizat la sediul din Duisburg al ThyssenKrupp, la care au participat aproximativ 12.000 de lucrători, conform Reuters.

ThyssenKrupp, cel mai mare producător de oțel din Germania, vrea să deschidă în 2026, la Duisburg, o nouă fabrică , ce va folosi hidrogen. Guvernul federal intenționează să acorde proiectului subvenții de peste două miliarde de euro, dar ajutorul are nevoie de acordul Comisiei Europene. „Vom ajunge acolo (la un acord – n.red.) în vară”, a promis ministrul Habeck la miting, care a anunțat că discuțiile cu executivul Uniunii se apropie de un acord.


„Voi face tot ce este necesar pentru a mă asigura că toate unitățile industriei siderurgice din Germania pot fi păstrate” prin introducerea de tehnologii verzi, le-a spus Habeck lucrătorilor participanți la manifestație. Industria trebuie să se reformeze pentru a supraviețui, a susținut el, adăugând: „Dar trebuie să facă acest lucru aici, nu în altă parte!”

(Citiți și: ”Germania strănută și UE face gripă: Zona euro a intrat în recesiune”)

Guvernul de la Berlin începe să preia modelul de politică industrială intervenționistă practicat de Franța

În trecut, guvernele germane s-au arătat reticente față de ajutoarele de stat, dar în mandatul lui Habeck Germania se îndreaptă spre modelul de politică industrială mai intervenționist practicat de Franța, scrie Euractiv.de

În urmă cu două săptămâni, Ministerul Economiei a lansat o schemă de mai multe miliarde de euro, pentru un mecanism intitulat „contracte de carbon pentru diferenţă” al cărui scop este de ajuta industriile cu un consum intensiv de energie să facă trecerea de la combustibili fosili la energii regenerabile şi hidrogen.

Dacă va fi aprobat de Comisie, companiile germane vor putea solicita finanțare guvernamentală pentru decarbonizarea proceselor de producție.


Abordarea mai activă a actualului ministru german al Economiei este și un răspuns la perioada dificilă prin care trece sectorul industrial din Germania.

Firmele se plâng de creșterea costurilor de producție generată de scumpirea energiei și se constată o îngrijorare tot mai evidentă cu privire la competitivitatea companiilor germane și la siguranța locurilor de muncă.

Tranziția către procese de producție neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon va crește în continuare costurile, în special pentru producătorii de oțel. De aceea, sindicatele îndeamnă Ministerul Economiei să pună la dispoziție rapid ajutoare, pentru a proteja investițiile și locurile de muncă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: